Найпопулярнішою цифровою технологією в агросекторі є автопілоти — дослідження Цифрове Агро України 2024

Презентація дослідження «Цифрове Агро України» в Києві 15 серпня 2024 р.
Презентація дослідження «Цифрове Агро України» в Києві 15 серпня 2024 р.
Джерело фото: Latifundist.com

Найпопулярнішою цифровою технологією в агросекторі є автопілоти. Їх застосовують 80% інноваційних агрокомпаній. Посекційне відключення форсунок при внесенні ЗЗР використовують 78% інноваційних агрокомпаній, телематику — 70% та внесення дронами — 59% (проте не на всій площі земельного банку).

Приблизно 16% агрокомпаній застосовують у різних виробничих процесах штучний інтелект.

Про це йдеться у дослідженні «Цифрове Агро України», яке нещодавно презентувала команда AGGEEK. Дослідження доступне за посиланням.

Як зауважив під час презентації Станіслав Шум, директор AGGEEK та CEO Top Lead, рівень застосування цифрових технологій у рослинництві в інноваційних компаніях складає 80%, тоді як по всьому агроринку — 60%.

«Це вперше досліджено рівень застосування цифрових технологій в агро на всіх етапах агровиробництва — від планування посівів до збирання врожаю та його логістики. Цим дослідження ми хотіли показати, як українські агровиробники адаптуються до роботи з цифровими технологіями. Забігаючи наперед скажу, що адаптація проходить відмінно. Також ми хотіли показати аграріям, як влаштований світ цифрових технологій в агро, і як їх можна використовувати на кожному з етапів виробництва», — розповів Станіслав Шум.

Загалом у дослідженні визначався рівень застосування цифрових технологій серед двох груп. Перша — це 50 інноваційних агропідприємств, серед яких провели 4 поглиблених анкетування. Друга — 2800 анонімних респондентів з нерепрезентативної вибірки шляхом відкритого голосування у цифрових каналах.

«Цікаво було дослідити новий тренд — відновлювальне землеробство. Вже помітний рівень присутності практики відновлювального землеробства як всередині інноваційних компаній, так і загалом по ринку. Він приблизно однаковий і складає 20-30%. Тобто компанії застосовують органічні добрива, покривні культури, заощадливий обробіток ґрунту. Проте рівень отримання вуглецевих сертифікатів та коштів за них — залишається достатньо низьким», — зауважив Станіслав Шум.

Генеральним партнером дослідження виступив «Райффайзен Банк». Партнером — агроплатформа Ferm, партнером кейсу — Syngenta, партнером кейсу і презентації дослідження — WEAGRO. Генеральним інформаційним партнером — Latifundist Media.

«Для «Райффайзен Банк» дуже важливо підтримувати такі проєкти. Адже ми маємо багаторічний досвід співпраці з агробізнесом. Ми номер один в агрокредитуванні і наш поточний кредитний портфель складає 20 млрд грн. Ми активно кредитуємо аграріїв як на посівну, так і надаємо інвестиційне кредитування. Звичайно, з початку великої війни інвестиційне кредитування втратило попит в агро. І фактично тільки в кінці минулого року ми побачили від клієнтів запити на модернізацію підприємств. В цьому році є попит на будівництво сучасних свиноферм з нуля, системи зрошення (і не тільки на Півдні, а й в прикордонних регіонах). Актуальними є питання переробки і енергобезпеки. Тому нам є що додати в такі дослідження», — відмітила Олександра Прохорчук, директорка із залучення та розвитку відносин з клієнтами середнього бізнесу «Райффайзен Банку».

Дослідження «Цифрове Агро України» AGGEEK планує зробити щорічним.

Наталія Родак, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus