Граничний обсяг експорту пшениці з України в рамках меморандуму можуть встановити на рівні 15 млн т — ЗМІ (ДОПОВНЕНО)

Граничний обсяг експорту української пшениці у 2024/25 МР пропонується встановити на рівні 15,2 млн т. Про такий обсяг йдеться в додатку до Меморандуму про взаєморозуміння між Мінагрополітики та профільними організаціями зернового ринку, пише ІА «АПК-Інформ».

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Граничний обсяг експорту пшениці і суміші пшениці та жита (меслин) усіх класів — 15,2 млн т», — йдеться в проєкті додатку.

Щодо інших зернових культур, то обсяги їх допустимого експорту в проєкті додатку відсутні.

Президент «Української зернової асоціації» (УЗА) Микола Горбачьов в коментарі Latifundist.com повідомив, що наразі граничний обсяг експорту пшениці ще офіційно не затверджений.

УЗА пропонує встановити цей показник на рівні 17 млн т. За результатами сьогоднішньої наради сторони погодили обсяг у розмірі 16,2 млн т (замість 15,2 млн т, запропонованих міністерством). Горбачьов зазначив, що 26 серпня буде черговий раунд перемовин з цього питання, де і буде ухвалена кінцева цифра.

«За 14 років держава жодного разу не застосовувала адміністративні механізми впливу на обмеження експорту, тому ми вважаємо, що так буде і надалі. Домовились, що в січні ми можемо переглянути обсяги за тими уточненими даними, які надасть Держстат», — сказав Горбачьов.

  • У травні стало відомо, що Мінагро пропонує виробникам та переробникам пшениці розглянути потенційне повернення до практики підписання спільного меморандуму між Мінагрополітики і учасниками ринку щодо обсягів експорту пшениці для забезпечення внутрішнього ринку. 
  • 19 липня виконуючий обов’язки міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький та учасники зернового ринку підписали Меморандум про взаєморозуміння на 2024/25 МР.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus