Григоренко: Україна має високі шанси «відкусити» ринок насінництва у росії, яка потрапила під санкції Євросоюзу

Україна може замінити росію на європейському ринку насінництва після того як ЄС ввів мита на імпорт російської агропродукції, заявила виконавча директорка «Насіннєвої асоціації України» Сюзана Григоренко.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

За її словами, у 2023 році Україна в європейському рейтингу з вирощування насіння соняшника посіла 2 місце. Однак за показником виробництва самого соняшнику Україна тримає першу позицію в Європі.

Україна вирощує найбільший обсяг культури в регіоні, проте насінням не забезпечує навіть себе, не кажучи вже про експорт. Однак, беручи до уваги стабільно великі площі під цією олійною, економічно доцільно буде вирощувати й насіння для таких вітчизняних масивів.

Як зазначила Григоренко, додатковим стимулом може бути той факт, що у 2023 році росія була абсолютним лідером з вирощування насіння соняшнику, якого у 2023 році вони засіяли на площі 104,7 тис. га. Тобто в перспективі «Україна може замінити у цьому списку росію, на яку накладені санкції».

Така ж ситуація і з насінням ріпаку і сої. Наразі Україна серед лідерів за площами ріпаку в Європі, але в аутсайдерах з вирощування насіння.

Згідно зі статистичними даними, Україна у 2023 році посіла 2 місце серед європейських країн за показником вирощування насіння сої. За виробництвом даної культури — також у топі країн регіону.

«І знову картина на українському ринку схожа з іншими ключовими агрокультурами: ми більше імпортуємо насіння, щоб виростити у себе культуру і знову ж продати її за кордон. Чи є куди рости? Так, дивимось на найближчі можливості: ми можемо відкусити ринок у підсанкційної росії, що у 2023 році засіяли насінням сої 662,3 тис. га», — зазначила Григоренко.

Читайте також: Експорт насіння гібридної кукурудзи з України у вартісному виразі збільшився більш як в 1,5 рази — ІАЕ

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus