В Румунії очікують на 30% менший врожай кукурудзи, ніж торік. Врожайність місцями може знизитися до 1 т/га

Посіви кукурудзи в Румунії цьогоріч перебувають у значному стресі, причому показники теплового та вологого стресу демонструють тривожні тенденції, сказав Габріель Разі з румунської компанії HARVISTA під час Trend&Hedge Club, пише ASAP Agri.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Основною проблемою цього року є термічний стрес, який з середини червня витягував вологу з землі швидше, ніж зазвичай. У липні температура піднялася до 40 градусів під час критичного для кукурудзи періоду запилення, і ця екстремальна спека була ще більш агресивною в серпні.

«У червні посіви були перспективними, і аграрії були оптимістично налаштовані на хороший урожай. Однак сильна спека та посуха в липні та серпні призвели до швидкого погіршення стану посівів кукурудзи. Повідомляється, що врожайність становить від 2 до 4 т/га для зрошуваних полів і нижче 1 т/га для незрошуваних полів, що значно нижче звичайної врожайності в Румунії до 15 т/га. Найкращі врожаї очікуються в західних і центральних регіонах Румунії, які ще можуть зробити свій внесок на ринок», — додав спікер.

За його словами, врожай кукурудзи в Румунії в 2024 році оцінюється в 7,7 млн ​​т, що на 30% менше, ніж у минулому році. За типовий рік Румунія збирає близько 12 млн т кукурудзи. Імпорт може зрости до 730 тис. т, порівняно з 380  тис. т торік.

«Виникла незвичайна премія: внутрішні споживачі платять на 40-50 євро/т більше, ніж покупці з порту Констанца. Однак ця премія може не тривати протягом усього сезону, оскільки Румунія може доповнити свій нижчий урожай кукурудзи імпортом із таких країн, як Сербія», — сказав Разі.

Експорт кукурудзи з Румунії може значно скоротитися, сягнувши лише 2,2 млн т порівняно з минулорічним показником у 4,4 млн т. Тим часом очікується, що Західна Європа матиме достатню пропозицію кукурудзи через дощі цього літа, і такі країни, як Іспанія, ймовірно, купуватимуть кукурудзу у Франції, Бразилії, Аргентини чи США.

Читайте також: Мінагро оновило прогноз врожаю для пізніх культур

  • Врожай соняшнику та кукурудзи в Болгарії цьогоріч може стати найгіршим з 2012 року.
  • Аналітики USDA у серпневому звіті знизили свій прогноз виробництва кукурудзи в Україні у 2024/25 МР на півмільйона тонн до 27,2 млн т.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus