«Хімагромаркетингу» 30 років: Від виробника ЗЗР до постачальника ексклюзивної європейської селекції та біопрепаратів. ТОП 30 фактів про компанію


Джерело фото: Latifundist.com

Починала з виробництва ЗЗР, а зараз є ексклюзивними постачальниками насіння європейської селекції, хелатних добрив та біопрепаратів. Має потужну наукову школу і першою розробила інсектицид Оперкот Акро, аналоги якого тепер випускають інші компанії. Одна з перших, яка відкрила власну школу агрономів. Це все про «Хімагромаркетинг», якій сьогодні виповнюється 30 років. Зібрали цікаві факти та фото з життя компанії, про які ви могли і не знати.

1. Один із найстаріших постачальників агрохімії на український ринок.

«Коли міжнародні постачальники ЗЗР тільки відкривали для себе український ринок, 31 серпня 1994 року з'явилась наша компанія, але назву «Хімагромаркетинг» офіційно ми зареєстрували в 2008 році», — згадують в компанії. Засновником є Куфтарков Андрій Юрійович. Починали з невеликої команди та двох зареєстрованих препаратів.

2. Зараз у десятці найбільших виробників ЗЗР в Україні.

За 10 років асортимент розширили до 20 продуктів, а станом на зараз портфоліо налічує більш ніж 130. Формули розробляють та покращують в Україні, а вже безпосередньо препарати виробляють на заводах різних країн світу.

3. Препаратами «Хімагромаркетингу» сьогодні обробляється…

…приблизно 15% площ земельних угідь в Україні.

4. Свій 31-й рік роботи «Хімагромаркетинг» розпочинає з ребрендингу.

Відтепер компанія працюватиме під брендом Himagro M.

«Проведення ребрендингу це не тільки про оновлення кольорової гами чи назви. У першу чергу це внутрішні зміни: переформатування думок та їх вектору, переосмислення щодо модернізованих заходів, спрямованих на захист довкілля», — розповідають у компанії.

5. Найважче було пережити період із 24 лютого 2022 року.

За 30 років «Хімагромаркетингу» довелося пережити розвал економіки й стрімку гіперінфляцію у 90-х, фінансову кризу в 2000-х, але найважчим для неї став період із 24 лютого 2022 року. У цілях безпеки всіх працівників перевели на дистанційну роботу. Під загрозою зриву опинилися великі контракти. Але завдяки злагодженій роботі команди вдалося налагодити процеси та відновити довоєнний режим роботи.

6. Ексклюзивний постачальник насіння угорської селекції.

Із 2008 року «Хімагромаркетинг» співпрацює з одними з найстаріших та найпотужніших селекційних установ Європи. Це Сегедський Інститут зернового господарства GabonaKutato та Угорська Академія наук у м. Мартонвашер. Їхні гібриди культивуються по всьому світу.

7. Має у портфоліо 17 сортів та гібридів насіння соняшнику, кукурудзи та ріпаку.

Насіння вирощується в Угорщині. Там же воно доробляється на насіннєвих заводах Marton Genetics та Gabonakutato.

Представник науки Дмитро Білан  в Угорщині на Дні поля від заводу-виробника насіння Marton Genetics

8. За рік продають 1,5-2 тис. посівних одиниць кукурудзи та озимого ріпаку.

Хоча в останні два роки попит на насіння європейської селекції значно зменшився, однак компанія продає від 1,5 до 2 тис. посівних одиниць кукурудзи та озимого ріпаку. Покупцями є середні агропідприємства, які, один раз спробувавши гібриди, потім переходять на них.

9. Габріела. Улюблений сорт озимого ріпаку українських аграріїв

У портфоліо компанії налічується 5 сортів озимого ріпаку, але фаворитом українських аграріїв є Габріелла. А все тому, що сорт має відмінну пристосованість до різних кліматичних умов та стабільно високу врожайність.

10. У портфоліо 12 гібридів кукурудзи. Фаворитами аграріїв є….

…середньостиглий МВ 204 та середньоранні МВ 270 і МВ 214, бо мають високі показники врожайності. Хоча в останні роки вибір аграріїв падає більше на середньоранні гібриди МВ ТС 277, ГКТ 3213, ГКТ 211, ГКТ 288 та ранньостиглий МВ 170, які швидко втрачають вологу при дозріванні.

Насіння кукурудзи

11. Гербіцид Тотал — найвідоміший продукт «Хімагромаркетингу».

«Цей продукт знають всі аграрії на ринку», — кажуть у «Хімагромаркетингу» про гербіцид Тотал (ізопропіламінна сіль гліфосату, 480 г/л). Препарат не накопичується в ґрунті і дозволяє контролювати всі багаторічні бур’яни, в тому числі такі, як пирій повзучий, осот рожевий, берізку польову тощо. Аграрії також використовують його в якості десиканта перед збиранням врожаю.

12. Компанія має власну команду науковців, які досліджують нові діючі речовини в польових умовах.

Працюють вони в Житомирі в Науково-інноваційному департаменті. Якщо офіс компанії в Києві, то чому наукова робота ведеться в Житомирі? Бо, по-перше, департамент є водночас регіональним представництвом компанії. По-друге, його працівники самі родом з Житомирщини, тому для зручності вирішили там облаштувати їм робочі місця. З шести представників троє мають науковий ступінь. У їх розпорядженні лабораторія для листової діагностики рослин, ділянки для проведення дослідів та демонстраційних посівів насіння.

13. Інсектицид Оперкот Акро винайшли науковці «Хімагромаркетингу».

Такі діючі речовини, як імідаклоприд та лямбда-цигалотрин, окремо одна від одної давно використовувались на ринку. А потім фахівці науково-інноваційного департаменту їх об'єднали та винайшли новий інсектицид Оперкот Акро, аналоги якого почали випускати інші компанії.

14. У компанії приділяють особливу увагу проблемі резистентності шкодочинних організмів до ЗЗР.

На ринку є потреба в продуктах, які, незалежно від погодних умов чи регіону, викорінювали проблему резистентності шкодочинних організмів до ЗЗР. Саме над пошуком та комбінаціями таких сполук і працюють зараз науковці «Хімагромаркетингу».

15. Вже більше 10 років у партнерстві з італійською та німецькою компаніями випускає біопрепарати.

Це Ендоспор ДМ — ендомікоризний модифікатор та корисні бактерії для обробки насіння, біологічні добрива — Бактолай Сід і Бактіва, та інокулянти — Нітроген Квік і Нітроген Т. Споживачами біопрепаратів є малі господарства, тепличники та холдинги. На базі агрохолдингів компанія навіть регулярно закладає досліди.

«Ми провели ряд випробувань та обрали найкращі продукти, після застосування яких аграрій бачить не тільки візуально красиву картинку, але й прибавку врожаю», — розповідають у компанії.

16. Є постачальником хелатних мікродобрив для підживлення рослин по листку.

Як зазначили в компанії, на такі добрива завжди є попит, тому що вони легкі в застосуванні (можна додавати в бакову суміш з іншими пестицидами) та вирішують проблему нестачі того чи іншого елемента. Завозити добрива в Україну почали з 2008 року і постійно додають до асортименту нові позиції.

17. Компанія не має власних земельних ділянок, але регулярно закладає демополя в агрохолдингах та великих господарствах. 

До повномасштабної війни «Хімагромаркетинг» закладала десятки демополів у різних регіонах країни. На сьогоднішній день ця цифра зменшилася в рази. Це демоділянки переважно в дослідних господарствах холдингів та великих підприємств, але жодному охочому випробувати продукцію не відмовляють. Єдина умова — дотримання регламентів та доступу спеціалістів компанії до ділянок випробування і результатів досліджень.

18. У період великої війни започаткували проєкт Agro Solutions.

Проєкт започаткували ще у січні 2022 року, але відновили тільки в грудні того ж року. У рамках проєкту фахівці агрономії обговорюють сучасні технології вирощування агрокультур.

Його учасниками були як експерти, наприклад, Олександр Акулов, який доступною для аграріїв мовою розказав про поширені хвороби в Україні та як з ними боротись. Так і звичайні аграрії, які з особистого досвіду знають, як можна виростити гарний урожай, попри обставини, що виникають під час сезону. Відео з проєкту компанія публікувала на своєму YouTube-каналі.

19. Одні з перших в Україні відкрили власну школу з підготовки агрономів.

Залежно від сезону та базових знань випускників, навчання в «Школі агрономів» триває доти, поки викладачі не переконаються, що спеціаліст розуміє проблему і знає, який оптимальний варіант підібрати для її вирішення. Навчання проводять працівники компанії. Програма передбачає теоретичні й практичні заняття. Щороку завдяки «Школі агрономів» отримують 3-5 фахівців, готових до повноцінної роботи.

Останні випускники «Школи Агронома», які успішно будуть кар'єру в компанії «Хімагромаркетинг»

20. Запустила програму підтримки мікро-, малих та середніх підприємств «Кредитне забезпечення врожаю» завдяки USAID у рамках Програми АГРО.

Ця ініціатива надає змогу аграріям отримати товарний кредит на ЗЗР, мікродобрива, біопрепарати та ад’юванти.

21. Працює як з дистриб’юторами, так і напряму.

«З початку заснування компанії ми працювали лише з аграріями. Та світ не стоїть на місці, продажі B2B стали більш популярними, ніж 30 років тому. Але ми, дотримуючись корпоративної етики, не змішуємо між собою ці продажі», — розповідають у «Хімагромаркетингу».

22. Перерахувала 1 млн грн для відновлення і підтримки Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

Також компанія з початку повномасштабного вторгнення підтримує ЗСУ. Надає допомогу в придбанні екіпірування для колег, які боронять державу. Постійно донатить.

23. Активно веде свої сторінки у Facebook та Instagram.

Має канал на YouTube, де регулярно викладає ролики з детальним оглядом своїх препаратів. Популярністю у глядачів користується рубрика «Щоденник агронома», в якій наукові спеціалісти компанії відвідують поля на Київщині та Житомирщині та розповідають про стан посівів і те, як спрацювали препарати.

24. Практикує виїзні та онлайн семінари для партнерів.

За рік кожен науковий співробітник «Хімагромаркетингу» може проводити десятки семінарів та «днів поля». У зимовий період, міжсезоння, щотижня це 1-3 семінари, хоча бувають такі дні, коли доводиться проводити кілька семінарів на день. Як це виглядає на практиці? Менеджер уточнює у клієнта теми, які б він хотів підняти. А далі вже агрономічна служба готує матеріал, в якому висвітлює не тільки теоретичні знання, а й ділиться своїм практичним досвідом, набутим роками.

25. Компанія також спеціалізується на системах захисту для баштанних, садів, ягід, овочів тощо.

За потреби спеціалісти компанії проведуть моніторинг агропідприємства, спланують сівозміну та технологічну карту по розумному вирощуванню культур.

26. Компанія регулярно шукає способи вдосконалення своїх продуктів.

Наприклад, аграрії просили зимінити пакування для фумігату Фуміфос, щоб його можна було використовувати на невеликих площах. Схожі продукти на ринку є, і підприємці їх фасують у пакети чи пластикові пляшки. Але таке фасування категорично заборонене, бо газ фосфін випаровується з таблеток і пластик його не стримує. Що ж зробили в компанії? Розробили металеві тубуси. У кожному з тубусів по 10 таблеток фуміфосу, тобто мінімальна кількість для обробки декількох тонн продукції.

27. У компанії 10% працівників працюють понад 10 років, а деякі понад 20.

Середній вік працівників — 30-40 років. Різниця між найстаршим та наймолодшим працівником становить 55 років!

Представники науки «Хімагромаркетингу» на Дні поля в с. Ємчиха, червень 2023 року

28. У «Хімагромаркетингу» кожен член команди може бути почутий.

«Важливі для компанії рішення ухвалюємо разом, адже розуміємо, що кожна нова зміна буде стосуватись кожного працівника», — зауважують у компанії.

29. Компанія має свої традиції.

Всередині колективу вже багато років є традиція святкувати дні народження в колі усіх колег. Такий захід не тільки об'єднує людей, а й дає змогу познайомитися з новими колегами. Однак через заходи безпеки з 2022 року ці заходи стали не такі масштабні.

30. Починає нову сторінку в своїй історії.

«Himagro M оновився не тільки візуально, а й ціннісно. З турботою про природу та людей на цій Землі, що дають нам життя і годують нас щодня. В основі нашої роботи — сталий розвиток, інновації та передача знань про землю наступним поколінням. Те, що гарантує краще майбутнє кожному з нас. Розум прагне до безпеки.  Для нас, аграріїв, безпека полягає у використанні лабораторно перевірених продуктів та дбайливого ставлення до природи. Ми забезпечуємо безпеку там, де маємо. На своїй землі», — резюмують в «Хімагромаркетингу».

Наталія Родак, Latifundist.com

Виконано за допомогоюDisqus