Аграрії отримуватимуть 100% компенсації за розмінування землі

Кабінет міністрів збільшив розмір компенсації для аграріїв, які планують розміновувати землю, з 80% до 100%, повідомляє Мінекономіки.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

Також тепер у програмі зможуть брати участь ті фермери, які мають податковий борг зі сплати за землю або борг зі сплати єдиного податку, якщо вони є платниками ЄП IV групи.

Торги із закупівлі послуг з розмінування с/г земель мають відбуватися виключно на аукціонах в системі Prozorro за участі не менше двох учасників. Відповідні зміни до постанови №284, розроблені Міністерством економіки України, ухвалили на засіданні Уряду 23 серпня 2024 року.

Відповідна постанова набуває чинності з дня її опублікування. Це дасть змогу Центру гуманітарного розмінування найближчим часом оголосити в системі Prozorro перші тендери на закупівлю послуг.

Станом на зараз фермери загалом подали 135 заявок на розмінування 3 897 ділянок загальною площею понад 17,2 тис. га. 

Участь у програмі компенсацій можуть брати фермери, землі яких є на деокупованих територіях, де після проведення нетехнічного обстеження, підтверджена забрудненість або імовірна забрудненість вибухонебезпечними предметами. Визначені ділянки обовʼязково мають знаходитися поза 20-кілометровою зоною від лінії бойового зіткнення або державного кордону.

Читайте також: Аграрії потребують компенсації вартості нетехнічного обстеження земель — думка

  • У травні ряд запустив процедуру компенсації вартості розмінування с/г земель, зокрема для фермерів, які це зробили своїм коштом.
  • На деокупованій території Херсонської області розмінували 40% сільськогосподарських земель. Це дозволило збільшити посівні площі втричі.
  • Кількість машин для розмінування в Україні за останні пів року збільшилась на 50 одиниць.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus