В Болгарії та Румунії значно знизилась врожайність соняшника і кукурудзи, пшениця — «найкраща за останні десятиліття»

Врожайність соняшнику в Болгарії впала до 1,55 т/га, а в Румунії фермери очікують 1,45 т/га. Порівняно з попереднім роком, який також певною мірою постраждав від посухи, врожайність впала на 16,2% для Болгарії та 32,5% для Румунії. Проти 5-річної середньої врожайності відповідно на 29% і 34,7% менше, повідомило Latifundist.com видання Agroportal.bg.

У Болгарії врожайність кукурудзи впала ще різкіше, оскільки ця культура менш стійка до дефіциту води, а більшість її не зрошується в регіоні в цілому. Аналітики оцінюють врожайність у Болгарії на рівні 3,45 т/га, що на 22,5% менше, ніж минулого року, і на 38% менше, ніж у середньому за 5 років. Подібним чином оцінюють врожайність кукурудзи в Румунії на рівні 3,5 т/га — на 22% менше порівняно з 2023 роком і на 19% порівняно з середнім показником за 5 років.

«Хоча спекотна погода значно знизила врожайність обох культур, вона також призвела до збільшення афлатоксинів у кукурудзі. Сильна спека та сухість створили ідеальні умови для розвитку токсинів. Але ситуація неоднозначна, і ступінь токсинів відрізняється від поля до поля залежно від того, на якому етапі розвитку перебували посіви, коли вразила хвиля спеки. Складно оцінити загальну якість. Через це трейдерам важче приймати правильні рішення, а продажі в «вибагливі» країни, такі як Мальта, в основному припиняються», — йдеться у повідомленні.

Ситуація не обмежується лише Болгарією та Румунією — інші балканські країни мають подібні проблеми, і це неминуче спричинить певну напругу та волатильність на ринках. Насіння соняшника має нижчий вміст олії – більшість пропозицій становить 41-42%, і це разом із найнижчим виробництвом за понад 15 років (Болгарія) суттєво вплине на переробні заводи.

В той час якість пшениці та ячменю в Румунії та Болгарії цьогоріч хороша, зазначають аналітики. Близько 70-75% пшениці має найкращу за останні десятиліття якість.

«Це дозволить регіону стати надійним експортером пшениці та збільшити значення Балкан, особливо зараз, коли виробництво та якість у західному ЄС дуже низькі, а їхні традиційні покупці шукають зерно деінде», — додали в Agroportal.bg.

Читайте також: У Болгарії очікують найгірший з 2012 року врожай соняшнику та кукурудзи — результати кроп-туру

  • Через посуху і спеку в Східній Європі підвищився рівень афлатоксинів в кукурудзі, її намагаються розмішувати українською.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus