В Європі занепокоєні зростаючим імпортом насіння кукурудзи з України

За останні два роки Україна стрімко збільшила експорт насіння кукурудзи до ЄС. Це додає невдоволення європейських фермерів недобросовісною, на їхню думку, конкуренцією з боку Києва, пише Reuters.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

За даними Насіннєвої асоціації України, галузевої групи, загальний експорт насіння з України, переважно кукурудзи, минулого року сягнув $121 млн проти довоєнного рівня лише у $22 млн у 2021 році. За оцінками французької групи виробників кукурудзи AGPM, її частка на ринку насіння кукурудзи в ЄС з 2021 року зросла з нуля до близько 10%.

«Саме експорт дозволив виробникам насіння протриматися у 2022-23 роках», — сказала Сюзана Григоренко, голова Насіннєвої асоціації України, говорячи про поставки до ЄС.

За даними Мінагрополітики, метрична тонна насіння кукурудзи може бути продана за $3,9 тис. порівняно з 200 $/т кукурудзи, що більш ніж компенсує вищі витрати на виробництво, які оцінюються в $1,8 тис. на гектар для насіння проти $900 для зерна.

Європейська асоціація виробників кукурудзи CEPM шукає заходи для обмеження імпорту насіння кукурудзи, «який є надзвичайно дестабілізуючим для їхнього ринку», заявив Артур Бой, радник асоціації з економічних питань.

Зміна у торгівлі відбулася у Франції, яка є найбільшим експортером насіння в ЄС. Згідно з даними насіннєвої асоціації Semae, її позитивне сальдо торгівлі насінням з Україною скоротилося з рекордних €100 млн ($108 млн) у 2020/21 році до €41 млн у 2022/23 році.

Українська влада та промисловість заявляють, що їхня мета — задовольнити більшу частину внутрішнього попиту, а не експортувати як таку.

Країна все ще в основному залежить від імпорту для вирощування олійних культур, імпорт яких у січні-вересні склав $346,5 млн, свідчать митні дані.

Серед міжнародних компаній Bayer та німецька компанія KWS інвестували десятки мільйонів євро в розширення своїх переробних потужностей в Україні.

Читайте також: Експорт насіння гібридної кукурудзи з України у вартісному виразі збільшився більш як в 1,5 рази — ІАЕ

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus