Дві тисячі гектарів у Рівному хоч завтра, або Як нардеп на державних землях наживався


Джерело фото: НАБУ

Нещодавно НАБУ оприлюднило відео, на якому народний депутат та його довірена особа ведуть перемовини з підприємцем про користування державними землями. Перший запевняє, що може забезпечити надання в обробіток державних земельних ділянок Національної академії аграрних наук України (НААН). Зокрема, пропонує в оренду до 2 тис. га у «Тучинському» дослідному господарстві на Рівненщині.

Цікаво те, що народний депутат одночасно є головою Тимчасової слідчої комісії ВРУ з питань розслідування фактів корупції на державних підприємствах, в установах та організаціях НААН України. Його ім’я НАБУ не називає, однак у ЗМІ говорять, що мова йде про Анатолія Гунька. 

Отож, далі публікуємо, як проходили перемовини, у скільки оцінив свої послуги нардеп та як в цій справі замішані президент НААН та правоохоронці. 

Анатолій Гунько, фото з відкритих джерел

Земля на вибір

У першій частині відео народний депутат та підприємець ведуть перемовини щодо того, в яких областях є незасіяні землі і можна хоч зараз заходити і працювати. Хочеш в іншій області? Чекай жовтня, коли з полів приберуть соняшник.

Народний депутат: Які у вас є побажання?

Заявник: Кіровоградська, Черкаська, Вінниця…

Народний депутат: У Рівному є 2 тис. га.

Заявник: Рівне? Нормально.

Народний депутат: Дивіться, зараз же пшеницю прибирає в основному Південь, а інші не сіють. Тобто дуже мало озимих, дуже мало на землях, тому що вони піщані, їх всі знають. Тому, по великому рахунку, у нас на сьогодні одне підприємство, яке не посіялося. Це «Тучинське» у Рівненській області.

Заявник: Тучин? Це ж ДПешка (державне підприємство — прим. ред.)?

Народний депутат: Так. Взагалі я кажу Васильовичу, що все буде зрозуміло вже восени. Коли вони будуть прибирати і так далі. ДПешки є просто, і вони засіяні і сьогодні предмету такого. Ну ось є «Тучинський» у нас і в Одеській області.

Заявник: Одеса не дуже цікава.

Народний депутат: Я розумію. Те, що дали — вже зараз можна готувати. Саме підприємство є.

Заявник: А на перспективу?

Народний депутат: А це потрібно дивитися, коли люди почнуть прибирати.

Заявник: Справді?

Народний депутат: Звісно, їм прибрати ще треба. А у Рівному я можу вам надати хоч завтра.

Довірена особа народного депутата: Це те, що залишилося, що не засіяли?

Народний депутат: Так.

Довірена особа народного депутата: Воно готове. Можна брати і обробляти.

Народний депутат: Так, вже готове. Можна сіяти ріпак або озимі. Це те, що є в наявності сьогодні. Все інше засіяне. Я ж кажу, що далі потрібно буде розмовляти тоді, коли соняшник приберуть, у жовтні.

Скриншот із відео НАБУ

Конфлікт нардепа з президентом НААН

Учасники розмови обговорюють, як так сталося, що землі державного підприємства у Рівному не були засіяні цього року.

Заявник: А ця рівненська (земля — прим. ред.) нормальна?

Довірена особа народного депутата: Так, та він (нардеп — прим. ред.) діда (президента НААН — прим. ред.) налякав і той не посіяв землю. Ну академік цей. Він тоді почав воювати, і той побоявся, що він забере весь врожай. І земля простояла.

Заявник: Під паром.

Довірена особа народного депутата: Так, і він (президент НААН — прим. ред.) не посіяв. А потім почав говорити: «Я не посіяв, тому що ти почав кричати». А тепер вона ж є, куди її? Просто ті, хто там прикинули, тільки вони будуть прибиратися, то я відразу підберу. Мені просто цікаво, щоб потім її «прихватизувати».

Скриншот із відео НАБУ

У скільки оцінив нардеп свої послуги?

Далі нардеп пояснює підприємцю, що для отримання землі потрібно заплатити $130-150/га (ціна варіюється в залежності від регіону) йому та правоохоронним органам.

Заявник: Добре, а які умови по Рівному?

Народний депутат: Тобто $100/га на підприємство офіційно і по $150/га нам та правоохоронцям. Ну там може $130/га. Це Вінниця, такі умови. Чернігівська область такі умови, де родючі ґрунти.

Довірена особа народного депутата: На Півдні дешевше, так?

Народний депутат: Ну так там і врожайність інша. Миколаївська область теж $150/га. Ми ж були у Юри. Тобто він нам сотню віддає, з правоохоронцями сам «закришує» і на підприємство.

Свій директор на підприємство

В подальшій розмові було обговорено питання призначення підконтрольного директора на державне підприємство, де планує обробляти землі підприємець.

Довірена особа народного депутата: У вас же все там, в Рівному, працює?

Народний депутат: Так, там міський голова, там ніяких проблем. Але директор звісно потрібен.

Заявник: Директор потрібен.

Народний депутат: У нас там депутат Саня. Він дасть людину, а ви там самі вже з нею працюйте.

Заявник: Зрозуміло.

Народний депутат: Всіма питаннями по Рівному він буде завантажений. Я вас можу з ним стикувати. Я скину телефон. Саню повідомлю. Він вас там зустріне.

Скриншот із відео НАБУ

Завдаток 30%, щоб правоохоронці «не бігали»

Щоб здійснити угоду, народний обранець заявив про необхідність сплатити завдаток.

Заявник: По закриттю як?

Народний депутат: Зазвичай до обробітку дають 30-50%. Можна 30% — $50/га.

Заявник: Зрозумів.

Народний депутат: Зараз правоохоронцям дам, щоб вони відразу менше бігали. Сходу. Чесно, там Віталік *** нормальний. С***, зустрінетеся з ним.

Заявник: Мне все зрозуміло.

Скриншот із відео НАБУ

Послуга під ключ або По рукам?

Окремо було обговорено питання розподілу коштів між президентом НААН, правоохоронцями та керівництвом виконавчої влади у Рівненській області.

Заявник: Директор ваш?

Народний депутат: Так, ми ставимо свого директора. З вами договір підписує і можете їхати. Тобто можете вже готуватися, що там сіяти. Дід (президент НААН — прим. ред.) говорить, що там буде ріпак гарно рости. А там вам вирішувати. Але якщо не будете озимі сіяти, то поки вам немає сенсу готувати землю. Якщо будете, то тоді потрібно готувати.

Заявник: То, які наші дії? В п’ятницю?

Народний депутат: В п’ятницю ми зідзвонюємося, а можливо і раніше. Я завтра туди, у Львів-Рівне. В четвер я повернуся і вам скажу. І все, можна буде працювати.

Заявник: Заходимо і все там нормально?

Народний депутат: Так, тільки буде одне прохання. Він (президент НААН — прим. ред.) говорить, що потрібно 300 тис. грн закинути на підприємство по договору. Борги по заробітній платі. А з нами вже по ходу, по етапам. Авансом — $50/га, а потім вже все на наступний рік, вже по врожаю.

Заявник: Я вас зрозумів. З академією, інститутом (Інститут сільського господарства Західного Полісся НААН — прим. ред.) проблем не буде?

Народний депутат: Ми все це закриваємо. Сюди все входить. $50/га — це аванс. Там $150/га — і ми все закриваємо, губернатор, все. Там (на підприємстві — прим. ред.) нічого немає. Худоби немає. Ну це те, що нам він (президент НААН — прим. ред.) сказав. Може щось і є там, але небагато. Можете вже у нього дізнатися, що воно, і де воно.

Скриншот із відео НАБУ

Спіймали «на гарячому»

До чого ж домовилися нардеп та підприємець? Що останній отримує у обробіток 1,7 тис. га землі одного з державних підприємств у Рівненській області, а за це надає першому $221 тис. З них $85 тис. він передає у якості авансу до початку обробітку землі.

Саме під час «авансу» нардепа і двох його пособників викрили «на гарячому».

Того ж дня нардепу повідомили про підозру. Розслідування цих фактів розпочато за заявою підприємця, у якого вимагали хабар. 

У інтерв'ю Суспільному Анатолій Гунько розповів, що то був за аграрій, з яким він спілкувався.

«Це була людина з Миколаївської області — аграрій, якого я бачив два рази в житті, який втратив свої землі на Миколаївщині, і хотів працювати десь ближче, де є земля. Оскільки ми постійно на кожному ТСК вказуємо, що землі Академії наук не використовуються рентабельно й таке інше, то до мене прийшов знайомий і каже: «Будь ласка, ще підприємства, працюйте, договори, будь ласка, щоб вони були». Тим більше, закон, який ми прийняли нещодавно, 7588, про те, що державні землі можна здавати в оренду. Причому землі здаються в оренду на прозорому аукціоні, через Prozorro лише. Впливати на це я точно не міг. Ніяким чином абсолютно», — виправдовується Анатолій Гунько.

Він також називає цю справу провокацією.

9 серпня стало відомо, що Анатолія Гунька було взято під варту на 60 діб, тобто до 7 жовтня включно.

Наталія Родак, Latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus