Налітай — подешевшало! Чи повернуться ціни на добрива до рівня 2020 року?

Налітай — подешевшало! Чи повернуться ціни на добрива до рівня 2020 року?
Налітай — подешевшало! Чи повернуться ціни на добрива до рівня 2020 року?
Джерело фото: wisfarmer.com

«Таке враження, наче надворі квітень, а не лютий», — говорять гравці ринку мінеральних добрив. Активність покупців низька. І станом на 14 лютого здається, що весняний  сезон завершиться навіть не розпочавшись.

Сергій Рубан, директор з маркетингу компанії UMF

З початку лютого вартість сульфату амонію і карбаміду знизилась приблизно на 2 тис. грн/т. Схожі процеси відбуваються на ринку аміачної селітри й КАС, але завдяки концентрації попиту ціни тут знизились менш суттєво. Лише ціни на фосфорні добрива тримаються стабільно, а подекуди навіть демонструють зростання.

Основною причиною зниження цін на окремі добрива є стриманий попит і висока пропозиція продукції вітчизняного та імпортного походження. Це позитивне явище, яке демонструє, що в Україні сформувався конкурентний ринок мінеральних добрив.

Крім того, імпортні добрива (і їхні аналоги) в Україні дешевшають у зв’язку зі зниженням цін на світовому ринку. Наразі найсильніше знизилась ціна на карбамід. З початку року він здешевшав на $250 (з $780 до $530 за 1 т).

Попри всі відмінності факторів, основна причина зниження цін світової торгівлі в тому, що пропозиція добрив на основних експортних ринках локально перевищила попит. У сегментах, де ситуативно пропозиція була більш значною, — ціни на добрива знизилися суттєвіше. Де попит і пропозиція були збалансовані — ціна на добрива лишилася стабільною.

Але говорити про остаточний розворот цінового тренду на добрива передчасно. Корекція цін на енергоносії відбувається вибірково. Тенденція зростання цін на нафту (з невеликими перервами) триває з весни 2020 р. Зниження цін на газ в Європі є значним лише на перший погляд. Насправді станом на лютий 2022 р. падіння ціни на газ в Європі лише компенсує явно штучний спекулятивний ріст у другій половині 2021 р.

Читайте також: Андрій Полтавець: Ніхто не дасть гарантій, що наступного року Syngenta, Bayer чи BASF не вийдуть на прямі продажі

Тому сподівання про повернення цін на добрива до рівня 2020 р. — передчасні або принаймні дуже оптимістичні. Скоригуватися повинні не лише ціни на добрива, але і вся система світової торгівлі. Для прикладу можна подивитися на п’ятирічну динаміку цін на мідь, золото, кукурудзу й пшеницю. Зниження цін на одну групу товарів цілком можливе в короткій перспективі. Але при утворенні тривалих цінових дисбалансів світовий ринок відповість скороченням виробництва та пропозиції.

Не варто забувати про основний фактор, який спровокував світову спекулятивну кризу, — друк незабезпечених грошей. Досі він так і не був подоланий. Незважаючи на всі заяви, інфляція в США більш ніж вдвічі перевищила стандартний показник. Крім того, схоже, такий стан речей цілком задовольняє уряд США й країн ЄС. Імпорт стратегічної сировини покривається частково незабезпеченими грошовими зобов’язаннями.

Висновок простий. Поточна ситуація сприяє покупцям добрив. Ціни знижуються. Не виключено, що глибина корекції може сягнути 30%. Але не на всіх ринках і не на всі добрива. Фактори, які визначають поточний ринок, неоднозначні. Зважаючи на політичні й епідеміологічні ризики, довгострокове прогнозування є ще більш проблематичним. Світ нестабільний, і як у будь-якому нестабільному середовищі необхідно стежити за «вікнами» можливостей, які виникають. Зокрема, і за цінами на добрива.

Сергій Рубан, директор з маркетингу компанії «Українські мінеральні добрива (UMF)»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus