Зернова угода +120 днів. Що захочуть взамін росіяни та чи чекати зростання внутрішніх цін

«Зернова угода» про експорт зерна з портів Великої Одеси подовжена на 120 днів
«Зернова угода» про експорт зерна з портів Великої Одеси подовжена на 120 днів
Джерело фото: Міністерство інфраструктури України

Зернову угоду продовжили ще на чотири місяці. Україна хоче пролонгації на рік та включити до неї Миколаїв. Але, схоже, що нинішня редакція стала компромісом на тлі продовження наступу ЗСУ та ракетних обстрілів. Чи чекати падіння ставок фрахту і росту внутрішніх цін на зерно? Розбирався Latifundist.com.

Сьогодні у Стамбулі ухвалили рішення про продовження зернової угоди на 120 днів.

«Це рішення було ухвалено щойно у Стамбулі. Гарантами виконання Ініціативи залишилися Організація Об‘єднаних Націй та Туреччина‎»‎, — заявив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Пост Олександра Кубракова у Facebook

Згодом підтвердили новину Туреччина та ООН. Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що доставка понад 11 млн тонн зерна майже 500 суднами чітко продемонструвала, наскільки важливою та корисною є угода‎. В ООН, як це часто трапляється, туманно натякнули, що Ініціатива демонструє важливість стриманої дипломатії у пошуку багатосторонніх рішень.

Твіти генсека ООН Антоніу Гутерріша та президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана

Деталей майже немає, але, схоже, що нинішня редакція повністю дублює умови першого етапу. Тобто угода між Україною та ООН і Туреччиною, дзеркальна між росією та вказаними партнерами, три порти (Одеса, Південний Чорноморськ), ті самі інспекції в обидві сторони коридору.

Водночас Україна звернулась пропозицією продовжити «‎зернову угоду»‎ мінімум на 1 рік та долучити до неї порт Миколаїв, заявив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Напередодні власник «НІБУЛОН» Андрій Вадатурський написав у фейсбуці, що компанія хоч і зацікавлена у продовженні угоди, хоче, аби умови значно покращили.

«Угода має включати залучення портів Миколаєва, які є одними з найбільших в Україні і які до війни перевозили 35 % українського продовольчого експорту. За відсутності доступу до цих портів експортери змушені використовувати альтернативні автомобільні та річкові маршрути, які є набагато повільнішими, а в деяких випадках і в 10-40 разів дорожчими‎»‎, — написав він.

Торги попереду

В останній тиждень президент Туреччини Реджеп Ердоган випромінював оптимізм щодо пролонгації зернової угоди. Далеко не всі в Україні поділяли ці настрої. Останній демарш росії, коли вона протягом двох днів вийшла і повернулась до угоди, а також перемоги ЗСУ на полі бою не додавали впевненості, що країна-агресор просто так піде на продовження угоди.

Читати по темі: Зерновий коридор під прицілом. Чого чекати агроринку?

Підливали вогню і західні медіа, які з посиланням на інсайдерів писали, що росія взамін захоче отримати додаткові преференції. Мова йшла про розблокування аміакопроводу Тольятті-Одеса і часткового зняття санкцій з «Россельхозбанку».

Схема аміакопроводу «Тольятті-Одеса»

Твіттер російського зернового союзу буквально на це натякав.

Дуже схоже, що українські пропозиції щодо пролонгації на рік і включення Миколаєва зіштовхнуться з бажанням росіян отримати для себе преференції.

Тож, імовірно, що пролонгована версія угоди — тимчасова і певним чином компромісна. Далі будуть перемовини і торг з обох сторін за поліпшення умов.

«Ми це все хочемо (покращення умов - прим. ред), але поки нічого не підписано. Тому залишили угоду в тому вигляді, яка вона була спочатку підписана. Україна веде перемовини щодо покращень. Але наразі краще дати якийсь позитивний сигнал на ринок, аніж тримати його у підвішеному стані. Умовно, коридор закінчується, а що робити далі?», — каже голова Української зернової асоціації Микола Горбачьов.

Як відреагував ринок

На хвилі новин про зернову угоду ціни на зерно очікувано знизились. Хоча і не суттєво. Так, ціни на пшеницю на Чикаго впали на 2,6% і становили 7,96 доларів за бушель, а прайси на кукурудзу впали на 1,4% до 6,56 доларів за бушель.

Що ж буде з внутрішніми цінами? Після підписання угоди у серпні міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський заявляв, що протягом двох-трьох тижнів ціни виростуть не лише у портах, але і на елеваторах. Як показав час, ціни майже не зрушили з місця. Ми детально розбирали цю тему у матеріалі.

Читати по темі: Місяць зерновим коридорам: що з цінами на зерно та чому аграрії західних регіонів не поспішають у порт

Зараз спостерігається зниження цін на агропродукцію в світі, в першу чергу на пшеницю та кукурудзу, каже керуючий партнер агрохолдингу «ОССОЙО» Марія Сітак. Тому найближчим часом не варто очікувати значного росту вартості зернових в Україні.

«Продовження дії «зернової угоди» дасть можливість ефективно працювати і відвантажувати законтрактовані обсяги зернових, а ціни в перспективі можуть зростати. Однак, на жаль, вони все одно будуть нижчими, ніж на зовнішньому ринку», — вважає вона. 

Марія Сітак додає, що компаія провела велику робота з диверсифікації експортних шляхів. І хоча вона дає результати, альтернативи експорту через морські порти Одеси сьогодні не існує.

Микола Горбачьов пояснює, чому ціни майже не зросли і на четвертий місяць роботи зернового коридору.

«Всі були у підвішеному стані через затори у зерновому коридорі. Кораблі стояли у заторах мінімум два тижні. Знаю українську компанію, яка стояла навіть більше 30 днів. Як можна прогнозувати, у скільки тобі обійдеться простій? А ще незрозумілі перспективи його пролонгації, коридор працює, а що буде завтра — не ясно. Трейдери не купували додаткові об’єми, не фрахтували кораблі. Тому у якийсь момент знову пішла переорієнтація на західні кордони. Ці ризики закладувалися у ціни. Якби хоча би прибрали перевірку при виході з коридору, то ціни б автоматично виросли. І суттєво. Бо працювати б стало більш прогнозовано», — пояснює він.

Доки ж цього не станеться, трейдер вважає, що чекати на зростання цін на внутрішньому ринку марно.

А що буде зі ставками фрахту? Директор BPG Shipping & Kronos Bulkers Геннадій Іванов вважає, що варто чекати повторення ситуації 4-місячної давності. Тобто треба час на стабілізацію ситуації і ставки знизяться.

«Із продовженням угоди розсмокчуться затори, вивантажаться судна, які раніше вийшли з українським зерном, повернуться назад. Буде попит на тоннаж. З огляду на те, що черги скоротяться, піде тиск на BDI (Baltic Dry Index — прим. ред.) і ставки фрахту ще скоротяться. Це ми бачили на початку вересня‎»‎, — говорить Геннадій Іванов.

Для стабілізації ситуації, на його думку, достатньо кілька тижнів. Більше того, прогнозує експерт, зросте кількість судновласників, які будуть готові працювати за коридором. «Про це мені говорили самі судновласники, вони просто чекали офіційної пролонгації», — додав він.

Поки що маємо оптимістичний сигнал на ринок. Але тепер наступає період закулісся, коли Україна і росія торгуватимуться за кращі умови. Війну на економічному фронті ніхто не скасовував.

Костянтин Ткаченко, Latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus