Порти Дунаю під обстрілами. Що з фрахтом та експортом?


Джерело фото: ДСНС, ОК «Південь»

За останній тиждень росіяни тричі масово атакували ударними безпілотниками портову та елеваторну інфраструктуру Дунаю. Дмитро Казанін, власник та директор логістично-експедиторської компанії «Теус», розповів, чи не демотивувала ця ситуація працювати з Дунаєм, так як змінилася кон'юнктура ринку і ставки фрахту. 

Заходити готові не всі

Дунайські порти працюють — баржі та морські судна стають до причалів. Але через обстріли спостерігається невтішна тенденція — тільки невелика кількість суден готова заходити в порти. А якщо і готова, то тільки через те, що зараз велика ставка фрахту.

Альтернативи Дунаю немає. Треба посилювати ППО і працювати — Дмитро Москаленко
Читати також

Щодо барж, то ставка фрахту з Ізмаїлу до Констанци так і тримається на рівні 44€/т. Для порівняння: до обстрілів зафрахтувати баржу можна було за 18 €/т, тоді як завантажити і відправити хендісайз до Констанци — біля $13-15/т. Тобто дешевше було взяти судно, ніж баржу.

На рахунок наявності барж, то їх достатньо. Є румунські партнери, які мають дозвіл заходити своїми баржами в наші порти. Та й не забуваємо про одного із найбільших операторів  флоту на Дунаї — «Українське Дунайське пароплавство».

Працюють «з колес»

Через атаки росіян припортової інфраструктури, компанії не завозять в склади зерно, а намагаються працювати «з колес». Через це на під’їзді до портів Дунаю кілометрові черги. А от ті, хто везуть вагонами — почувають себе краще. Вантаж вже на колесах і в порту. Залишається вирішити проблему з пошуком судна.

Зернові не рахуються

Масового експорту української пшениці та кукурудзи немає. Не рахуються ці культури, бо треба щоб і гарний контракт був, і по логістиці не було ніяких збоїв. Та й ціни на українські зернові неконкурентні. Деякі трейдери навіть розглядають купівлю кукурудзи в Бразилії, через те, що ціна на неї там $220/т (FOB).

Єдина культура, яка зараз їде з України у великих обсягах — ріпак з перевантаженням в Констанці на судна панамакс. З середини вересня масово поїде соя і шрот.

Розраховуємо на ППО і працюємо далі

Працювати доводиться в складних умовах. Але ми бачимо, що ППО покращується, бо з кожною атакою збільшується кількість збитих цілей. Віримо, що скоро зможемо досягти 100% збиття і можна буде спокійно працювати і на Дунаї.

Румунія, Болгарія, Польща, Чорногорія та країни Балтії. Рахуємо з логістом, скільки коштує доставка в європейські порти
Читати також

Щодо роботи тимчасового коридору для суден, які слідують з портів Великої Одеси, то більш цікавою, як на мене, буде історія із заходом суден. Тобто, щоб судна зайшли завантажилися і вийшли. Але на мою думку, це набагато кращий варіант, ніж «зерновий коридор». Бо так ми самі зможемо контролювати ситуацію з експортом і нам не потрібно буде йти на якість поступки росіянам.

Дмитро Казанін, власник та директор логістично-експедиторської компанії «Теус»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus