Скільки зерна зберемо у 2024? Прогнози від Аналітичного Батона


Джерело фото: Latifundist.com

Так-с, на вулиці осінь, набігає депресія, нічого не хочеться та не лізе в голову. Тому, пропоную трішки абстрагуватися від цін, панамаксів, попитів, залізниці, що там FOB, на коли буде корабель, дев'ятого чи десятого? Так от, давайте відключимося від оцієї мішури та поговоримо, про таку нудну і нікому не потрібну тему, як посівна. Посівна-посівна, что ти нам прінєсла? Поколупаємо цю тему та спробуємо порахувати середньопотолочні цифри і отримати щось типу виробництво у 2024 році (може хоч тоді, трейду вдасться відкупити зерно під контракти, я знаю, шо не смішно, це жарти із категорії за 300).

Пшениця

Отже, Міністерство прогнозує, що посіви повинні скласти 4.355 млн га (4.455 млн га у 2022 р.). По факту відсіяли 3.968 млн га. До плана явно не дотягуємо. Може ще якихось тисяч 100-200 допишуть (ну всі ж ми розуміємо про часовий лаг у даних міністерства). І вийде у нас щось 4.0-4.1 млн га озимої пшениці. Плюс, 150-200 тис. га ярої і сумарно отримаємо 4.15-4.3 млн га пшениці.

Наче і немало. Проте, у 2023 році, за оперативними даними від міністерства, зібрали пшеницю з 4.695 млн га, тобто, скорочення у нас -10.5%. І тут хтось такий: «Воу-воу-воу... Чувак, а нахіба тепле з мокрим порівнювати?». Щось люди, коні, все змішалось. Проблема в тому, що Держкомстат поки не публікує дані про зібрані площі (десь цифри гуляють по чатам, але вони типу не офіційні). А наше міністерство плутається у свідченнях. Посівна у 2022 році озимої пшениці 3.8 млн га (оперативна інформація від міністерства). Потім виходить публікація від МінАПК і озимої вже 4.166 млн га. Ок, доврахували одноосібників і т.і. Ярої відсіваємо 280 тис.га у 2023 р. Сумарно виходить 4.446 млн га (4.166 + 0.28). І тут, виходить якось так, що зібрали ми пшеницю з 4.695 млн га. Десь ще 200 тис. га заблукало у звітах. Тому, щоб оце не розгадувати ребуси, що було першим, оперативні дані від Міністерства чи яйця, простіше дивитися на зібрану площу поточного сезону і порівнювати з посівами під новий врожай. Хух, надіюсь пояснив.

Повертаємося до наших баранів (якщо ще хтось сюди дочитав). Так от, озимини ми відсіяли 3.968 млн га. Ще десь 200-300 тис. га міністерство докине і ярої пшениці буде 150-200 тис. га. Виходить у нас 4.3-4.4 млн га.

Середня врожайність останніх років показує 4.5-5.0 т/га (ша, я розумію, що ти збираєш по 6-7 т/га, але всі ж так не можуть). І перший прогноз.... барабанний дріб.... ще барабанний дріб... 4.5-5.0 т/га × 4.3-4.4 млн га = 19.35-22 млн т і щось середнє це 20.675 млн т. Мало це чи багато ?

В поточному сезоні, МінАПК показало 22.41 млн т, аналітики USDA 22.5 млн т. Тобто, скорочення виходить на 8.1%. Можливо, витягнемо ще 0.5-1.0 млн т. Головне, щоб погода і, мать його азот, не підкачали і дали високопротеїнову пшеницю. 

У 2024 р. запаси продоволки будуть мінімальні. Тому, потрібен саме 2-3 клас пшениці. Мабуть, питання якості будуть на першому місці. А от по кількісним питанням, ймовірно, питань не буде. При внутрішньому споживанні 7-8 млн т, трохи більше 20 млн т виробництво повинно вистачити. Ще й на експорт залишиться десь дві-три жмені, максимум чотири.

Отже, 20.675 млн т - 8 млн т (споживання) = 12.675 млн   надлишок. Тобто, по 1 млн т в місяць будемо возити у світ. Тому, поки якихось проблем з новим врожаєм не повинно бути. І ще раз нагадаю, на мою думку, питання якості буде головне. В поточному сезоні ми це бачимо. Тому, я б азоту не шкодував під пшеницю. Він себе окупить.

Ріпак

Ріпак... Посмакуйте це слово... ріпак... Це грошики. Багатьох по грошах на старті збиральної кампанії виручив саме ріпак. Не дивлячись на цифри, які намалювало міністерство у своєму звіті по прибутковості (ріпак у них чомусь в мінусі), фермери продовжують його сіяти. Ніхто сильно площі не скорочував. Єдиним реальним аргументом, чому деякі виробники менше сійнули олійної — це погода.

Саме в серпні-вересні земля перетворилася на пісок з пустелі. Тому, дехто або відмовився сіяти ріпак в суху землю, або трохи зменшив площі під ним. Міністерство планує, що аграрії посіють 1.211 млн га, відсіяли 1.151 млн га (оперативні дані). В поточному сезоні площі під ріпаком були 1.396 млн га (зібрана площа, не забуваємо). Ще трохи відсіють ярого. Але, там копійки. Ну хай 50-100 тис. га ярого і має 1.251 млн га. Середня врожайність 2.6-2.9 т/га (я розумію, що збирають по 3.0-3.5 т/га, але ж не всі). І виходимо на 1.251 млн га × 2.6-2.9 т/га  = 3.253-3.623 млн т або ~3.44 млн т. Немало так для збиткової культури. Так, це не 4.005-4.100 млн т як у поточному сезоні. Але, і немало. Ну і знову ж, можливо погода допоможе зібрати більше. І дотягнемо до 3.6-3.8 млн га.

Переробники пограли м'язами, показали себе і можуть в наступному сезоні взяти 0.5 чи 0.7 Хортиці (жарт) млн т і пустити на олію. І ще десь 3.0 млн т на експорт піде.

Тобто, перспективи (на бумазі) виглядають досить гарними. Олійної повинно вистачити на всіх.

Ячмінь

От тут буде заплутана математика, його спеціально залишив на десерт. Думаю, що небагато хто сюди дочитає, а я не сяду в калюжу з цими прогнозами.

По ячменю у нас був розподіл 50/50 або 60/40 між ярим/озим. Тому, дехто з фермерів ще може досить сильно вплинути на посівну, давши газу по ярому ячменю і засіявши всі площі.

Але, з ячменем, я б хотів зробити акцент більше не на виробництві, а на світовому споживанні.

Ще пару років назад, ячмінь — це був ринок двох країн, Саудівської Аравії і, згодом, Китаю. Частка цих двох країн у світовому імпорті перевищувала 60%. Тобто, вони вдвох тримали увесь район з ячменем. І, останні декілька років, обсяги торгівлі ячмінного ринку знижуються. Тобто, зернова перетворюється у нішову культуру. Відповідно, потрібно чекати на скорочення попиту від трейдерів на ячмінь.

Тепер плавно переходимо до посівних площ. Так, трішки кинути в землю ячменю треба, але як і з будь-якою нішею, потрібно бути обережним, щоб потім не прилипнути на бабки (це відчувають на собі ті, хто насіяв гречихи, гірчиці, коріандру чи солодкої кукурудзи). Мабуть не дуже є логіка, багато насівати ячменю.

По площам, МінАПК рапортує про планових 692.1 тис. га, з яких посіяли 469 тис. га. Можливо ще 100 тис. га доб'ємо озимини. Тобто, це десь 569 тис. га Далі, починаються танці з бубном, бо ярого ми маємо 0.8-1.0 млн га. І, далі виключно мої думки, якщо ми скорочуємо площі під озимою пшеницею, то я на 99% впевнений, що і під ярим ячменем площі просядуть (ці культури, в плані посівних, +/- ведуть себе однаково, скорують площі під пшеницею, скорочують і під ячменем). Тому, більше ніж 800 тис. га ярого ячменю не посіють, а скоріше за все буде менше.

Тобто маємо 0.569 млн га (озимий ячмінь) + 0.8 млн га (ярий ячмінь) = 1.369 млн га. У цьому сезоні зібрали ячмінь з 1.504 млн га. Якщо, мої думки вірні, тоді площа під зернової скоротиться на 8.9%. Середня врожайність під ячменем 3.8-4.1 т/га. І виходить у нас 1.369 млн га × 3.8-4.1 т/га = 5.202-5.613 млн т або 5.407 млн т у середньому. Не так і мало. На внутрішній ринок піде 3-4 млн т і 1.5-2 млн т на експорт. Але, ще раз ячмінь починає перетворюватися у нішеву культуру і частина виробників (особливо ті, хто розраховували на експорт) може у ній застрягнути і буде або продавати в мінус, або «то не ціна і хай полежить».

Замість висновків

Це все одно ніхто не буде читати. Це все одно ніхто не буде читати… пам’ятаєте цей прикол з дипломів? Так от, нічого критичного, поки не маячить по посівній озимих. Увага на матінку-природу, якщо перезимівля буде успішною, а весною отримаємо порцію опадів, то врожай повинен бути нормальним по озимим. Пшениця і ячмінь, ймовірно, трішки просядуть у виробництві. По ріпаку, нічого критичного, можливо будемо під 4.0 млн т збирати врожай. Ключова проблема пшениці та ячменю — вони не генерують такий прибуток, як це робить соя чи ріпак. Тому, у наступні сезони нас чекають досить серйозні зміни у сівозмінах. Насіння сої розгребли все та ще просять. Але, то вже інша історія. На цьому достатньо букв та цифр. До нових зустрічей.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus