Білі жнива: чому аграрії вирішують збирати кукурудзу і соняшник по снігу? А чи є загрози?

Білі жнива: чому аграрії збирають кукурудзу і соняшник по снігу та які ризики несуть
Жнива в зимовий період
Джерело фото: Latifundist.com

З минулої неділі в Україні вирує серія південних циклонів, які принесли сніг, морози, штормові вітри, а подекуди і ожеледицю. В таку погоду, як кажуть… Хоча, хай собі кажуть, а аграрії виходять в поле навіть по снігу.

Збирання по снігу: Не від гарного життя?

«Зате дивіться, який тепер бурячок чистенький копається, як помитий», —  фермер з Тернопільщини Роман Шнуровський у всьому знаходить позитив. 

У кінці листопада він виклав на YouTube відео, як його господарство попри заметіль відвантажує цукрові буряки з поля. Каже, що минулого року в цей час теж були спартанські умови роботи, але хоча б морозу не було.

«ROPA (навантажувач-очищувач — ред.) дає збої, бо треба роздухувати кагати (зібрані буряки, які звезли на край поля — ред.). А кагати примерзають, ROPA по коліна в болоті. Ось такі реалії завантаження буряку. Ніхто не питає, чи сніг, чи дощ на дворі. Треба працювати, бо цукровий завод зупинятися не може», — пояснює Роман Шнуровський, чому в мороз і сніг працює з командою в полі.

 Відвантаження цукрових буряків з поля. Скриншот з YouTube каналу Романа Шнуровського

Харківщина, листопад 2023 р.

Приблизно у ці дні у Куп’янському районі на Харківщини по снігу збирали соняшник. Коли наша редакція виклала в Інстаграм відео, то читачі задалися питанням: «Як соняшник потім з бункеру діставати? Та і втрати шалені, адже решета залипають».

Експерт з агротехнологічних питань та засновник агроконсалтингової компанії Art FieldS Олексій Сергієнко, відповідаючи на наше питання під час прямого ефіру на своєму каналі, зауважив, що плюсів у такому збиранні немає.

«Це збільшення кислотного числа, погіршення якості насіння. Та й по снігу якісно зібрати врожай немає можливості — решета комбайна забиваються, через це господарство несе колосальні втрати», — каже Олексій Сергієнко.

І додає, що аграрії збирають соняшник та кукурудзу взимку не від гарного життя: «Їм просто ніде зберігати, нічим збирати, немає коштів на збиральну кампанію, немає ціни на зерно».

Ризики збирання кукурудзи по снігу

Нещодавно під час відрядження до Рівненщини нам довелося споглядати безкраї неприбрані поля кукурудзи на всьому відрізку дороги з Києва. Коли ж будуть збирати?

В сніг це краще не робити, радить дописувач групи «Агро Сила Разом» у Facebook.

Клімат по всій Україні став як в Одесі та на Півдні — Тетяна Адаменко
Читати також

Генеральний директор «ТАС Агро» Олег Заплетнюк говорить, що збирати кукурудзу в зимовий період можливо. Проте значний сніговий покрив на рослинах може блокувати обмолот через залипання очисного механізму комбайна, що призводить до великих втрат зерна. Чисті від снігу рослини, навіть при наявності снігу на поверхні ґрунту, добре вимолочуються, тому в таких умовах збирання відновлюється. 

За його словами, у «ТАС Агро», в разі прийняття рішення про подовження обмолоту в зимовий період, максимально контролюють втрати зерна на полі і, якщо вони прийнятні, то працюють далі.

Олег Заплетнюк

генеральний директор

«ТАС Агро»

«Ми завжди прогнозуємо врожаї і плануємо всі виробничі процеси. Але часто свої корективи вносить несподіваний погодний чинник. До завершення збирання нам залишилося близько 2 тис. га кукурудзи. В основному це Північний кластер компанії (Чернігівська область). Обмолот продовжуємо, при відсутності снігового покриву на рослинах і здатності техніки рухатися в полі. Варіант повної зупинки збирання кукурудзи наразі не плануємо, хоч на залишку маємо гібриди придатні до перестою на зимовий період».

Він також додав, що одним із важливих ризиків та перепон якісної роботи у зимовий період є зменшення кількості днів придатних до обмолоту та скорочення тривалості світлового дня.

Чисті від снігу рослини, навіть при наявності снігу на поверхні ґрунту, добре вимолочуються,

Прибирати не можна залишити

А як щодо зберігання кукурудзи в полі? Олег Заплетнюк каже, що в практиці були роки, коли кукурудзу збирали в більш пізні строки. Головним чинником, що визначає успіх в цій справі, є правильний вибір гібриду, який планується до перезимівлі в полі.

Інші опитані нами експерти в один голос говорять, що нічого корисного в зимовому зберіганні кукурудзи в полі немає.

За словами Олексія Сергієнко, рослини, пошкоджені вугільною гниллю, фузаріозом, стебловим метеликом приречені.

Олексій Сергієнко

експерт з агротехнологічних питань та засновник агроконсалтингової компанії Art FieldS

«Вітри будуть класти кукурудзу до землі і вже ніякий комбайн не допоможе. Хіба що місцеве населення з мішками. Та й зерно уражене фузаріозом — це мікотоксини, які погіршують якість кукурудзи і відповідно зменшують її ціну та вартість. Обробіток ґрунту — теж мінус. Кукурудза має бути зібрана, а поле оброблене і підготовлене під наступну культуру. Тому я не бачу плюсів у тому, щоб кукурудза була в полі».

Доктор біологічних наук, агроном Сергій Хаблак теж звертає увагу на те, що ті компанії, які планують збирати кукурудзу мінімум до кінця грудня, мають потім проблеми з якістю зерна та високою вологістю.


Сергій Хаблак

доктор біологічних наук,

агроном

«Це виллється у фузаріози на початках, через що можлива здача частини зерна кукурудзи на спирт, залишення необробленої восени площі полів і зменшення врожайності щонайменше на 10 – 15 % наступного року через весняний обробіток ґрунту. Через ці причини та можливості випадання снігу виникають дуже великі ризики появи збитків і недоотримання комерційної вигоди».

А як же висушити кукурудзу морозом? За словами Сергія Хаблака, вологовіддача зерна кукурудзи практично припиняється при зниженні середньодобової температури повітря до +5-6°С і підвищення його відносної вологості до 80-90%. Такі погодні умови настають приблизно з першої декади листопада. В цей час переносити строки збирання кукурудзи на більш пізні вже недоцільно, оскільки вологість зерна суттєво не знижується і не буде досягати норми.

Затягування збирання кукурудзи до кінця грудня впливає на якість зерна — експерт

Крім того, затягувати зі збиранням після 1 листопада не можна через те, що зменшується результативність сушки при температурах нижче +1,5-4,5°С.


Сергій Хаблак

доктор біологічних наук,

агроном

«Нагріти повітря в сушарці, наприклад, до 100°С легше, якщо температура на вулиці +10°С, а не 0 або -5°С».

Хоча Олексій Сергієнко каже, що цього року у аграріїв була можливість зібрати восени кукурудзу з низькою вологістю, і, зекономивши на послузі сушіння, отримати гарну дохідність.

До чого готуватися механізаторам під час жнив у морози?

«Нема ще такого комбайна, який призначений для роботи в морози», зауважив виданню Traktorist.com комбайнер із більш ніж 30-річним стажем Олександр Мельник.

Журналіст видання провів цілий день в компанії механізаторів одного з холдингів, щоби на власні очі побачити всі аспекти зимового збирання кукурудзи. До яких висновків дійшов? Єдиний плюс у такому збиранні — саме збирання.

Механізаторам треба готуватися…

До частих ремонтів прямо у полі. Чому? Відповідь вище.

До того, що відкриті паливні баки, фільтри грубого очищення та шланги доведеться гріти паяльною лампою.

«Баки в комбайнах навіть почорніли через те, що гріли їх. Комбайни заводили з 9-ї ранку до 14-ї, попалили клеми, проводка погоріла, чотири акумулятори посадили. Це все шкодить паливній апаратурі, форсункам двигуна комбайна. Форсунки мають розпилювачі та голки, які повинні завжди змащуватися жирною масою «солярки», а коли «солярка» загущується, то голка не змащується і може заклинити у форсунці. Також може заклинити й паливна система й «полетіти» плунжери», — розповідав Traktorist.com комбайнер.

Робота техніки в полі в зимовий період ускладнюється

До того, що навіть «зимове» дизпаливо в мороз може запарафінитися. Тож краще заздалегідь подбати про спеціальний хімічний розчин.

Що доведеться добре попотіти над налаштуваннями комбайна, адже воно влітку та взимку суттєво відрізняється і залежить від вологості кукурудзи.

Скільки зерна зберемо у 2024? Прогнози від Аналітичного Батона
Читати також

Хоча, як пояснив нам Олег Заплетнюк, більшість сучасної сільськогосподарської техніки укомплектовані системами, які налаштовують налаштування до фактичних умов збирання урожаю. І додав, робота техніки в полі в зимовий період ускладнюється: зростають навантаження на комбайни, можуть збільшуватися втрати зерна тощо.

Отож, жнива взимку — це не тільки про холод, а й про багато ризиків, як-от втрата якісних та кількісних показників, додаткові витрати на купівлю запчастин тощо. Але повторимо слова Олексія Сергієнка: у більшості випадків аграрії йдуть на такі ризики не від гарного життя.

Наталія Родак, Latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus