Купив йогурт — отримай кешбек. Що думає про «Купуй українське» гендиректор «Волошкового поля»

Андрій Табалов, директор молочної компанії «Волошкове поле»
Андрій Табалов, директор молочної компанії «Волошкове поле»
Джерело фото: Latifundist.com

Програма кешбеку «Купуй українське» має стимулювати попит на українські товари і підтримати національного виробника — таку ідею закладають в Уряді. Що про це думає той самий національний виробник — молочна компанія «Волошкове поле» — розповідає у колонці гендиректор Андрій Табалов

Ідея стимулювати попит на українську продукцію не нова. Вона вже реалізовувалась у вигляді компенсації вартості покупки української сільгосптехніки, наприклад, харківських тракторів, а також автобусів та інших товарів вітчизняного виробництва. Різниця в тому, що компенсація виплачувалась не кінцевому споживачеві, а підприємствам, які купували певні промислові товари або техніку. Один із прикладів такого кешбеку від держави була компенсація вартості побудови молочної ферми. Така практика правильна, і вона дійсно працює.

Купив українське — отримай кешбек. Чи допоможе урядова ініціатива підтримати український агріфуд?
Читати також

Прецедентів кешбеку безпосередньо кінцевим споживачам я не знайшов у жодній країні, але загалом ідея гарна. Питання у тому, як вдало її реалізувати. Крім того, треба розуміти, яким буде механізм повернення коштів. Але поки що деталей, яким чином це можна втілити у життя, ми не почули. До речі, крім кешбеку є й інші методи популяризації продукції, як-от державні програми з реклами місцевого виробника, які  діють, наприклад, у Великобританії та США. 

Я точно знаю, що якби була програма стимулювання побудови молочних ферм, це була би правильна, успішна дія. Впевнений, що їх почали би будувати більше. Це питання нині дуже актуальне, оскільки в Україні дефіцит сирого молока. Більше того, українські молочні продукти дорожчі, ніж могли би бути, саме тому, що сировини недостатньо. 

Це простий закон економіки — коли попит перевищує пропозицію, ціни ростуть, а коли пропозиція перевищує попит, тоді ціни падають. Ну, і еквілібріум, коли попит зустрічається з пропозицією, тоді ситуація ідеальна. Так от у нас вже багато років ситуація дефіциту молочної сировини, тому, звичайно, ціни на молочну продукцію можуть бути вищими, ніж нам хотілося б.

Якщо говорити про підтримку українського молочного експорту — це стимулювання виробництва українського сирого молока. А це знову-таки більше молочних ферм, більше корів, більше молока, яке йде на переробку. Чим більше молочної сировини, тим дешевші ціни на такі експортні товари, як сухе молоко, сир, масло, казеїн; такі готові продукти, як згущене молоко, глазуровані сирки, які виробляє молочна компанія «Волошкове поле» і, до речі, експортує в десятки країн світу, включаючи США і Канаду. І ми могли би охопити ще більше країн, якби було достатньо молочної сировини.

Наступне питання «а як визначити, що це український товар»

На мою думку, український товар той, який максимально вироблений з української сировини і матеріалів, хоча б на 70-80%. Щодо молочної продукції, вона 100% українська, тому що і сире молоко, і переробник вітчизняні. Тобто українським товар можна вважати такий, сировина для якого виготовляється в Україні. Але є імпортна жерсть та інша упаковка, яка в нашій країні в принципі не виготовляється.

Андрій Табалов, генеральний директор молочної компанії «Волошкове поле»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus