Виробники молочної продукції України та Польщі звернулись до урядів. Просять розблокувати кордон

Україна є одним із найважливіших експортних ринків для польських виробників сиру. Молочна галузь побоюється, що блокування кордону польськими фермерами призведе до закриття українського ринку.

Про це пише видання money.pl.

Директор Польської молочної палати Агнешка Малішевська вважає, що польську продукцію на українському ринку може замінити німецька, французька та голландська.

«З вересня 2023 року польський та український молочні сектори неодноразово сигналізували, що молоко та його продукти не можуть стати жертвами відсутності діалогу та згоди щодо імпорту зерна», — йдеться у зверненні, яке польська та українська молочна промисловість надіслала урядам.

У другій половині минулого року молочні фермери заявили, що не хочуть жодних обмежень у торгівлі.

Читайте також: Молочний сектор Польщі може багато втратити від заборони імпорту з України — профільна асоціація 

«Сьогодні Україна є одним із провідних реципієнтів польських молочних продуктів за межі ЄС, а позитивне сальдо для польських експортерів у торгівлі з Україною становить понад 97 млн ​​євро. Польські продукти впізнавані та цінуються на українському ринку. Ми зацікавлені у продовженні цієї співпраці, щоб забезпечити українських споживачів польськими молочними продуктами, а фермерам — стабільними цінами на молоко. Ми хочемо ділитися знаннями, інвестувати по обидва боки кордону, будувати мости для доброго бізнесу та фермерів», — зазначається в листі.

Польська молочна палата зазначає, що найбільше сиру країна відправляє на схід, вартість якого сягає 396 млн злотих. Україна є четвертим отримувачем сиру після Німеччини, Чехії та Італії.

У 2023 році Україна увійшла до десятки найбільших імпортерів польських кисломолочних напоїв (майже 54 млн злотих) і сироватки (близько 32 млн злотих). 

«Український ринок для нас дуже важливий, і ми вже отримуємо удар. Вартість перевезення сиру зі східної Польщі 20-тонним рефрижератором становить 8 тис. євро. У вересні було 1,7 тис. євро. За стільки ж сиру голландці платять 4 тис. євро», — сказала Малішевська.

Нагадаємо, 28 лютого польський премʼєр-міністр Дональд Туск заявив, що Україна та Польща ведуть переговори з українською стороною про тимчасове закриття кордону та обмін товарами. Пізніше в українському уряді заперечили ведення переговорів про можливе закриття кордону з Польщею.

Виконано за допомогоюDisqus