Carpe Diem на ринку олійних — ціни пішли вгору. Час продавати?

Альона Царьова, старший менеджер олійноекстракційного заводу
Альона Царьова, старший менеджер олійноекстракційного заводу

Доброго суботнього ранку Агро-Титани!

Я нарешті посміхаюсь, бо є привід. Все полетіло вгору — і насіннячко, й олія, і навіть шрот, який так довго спав і чекав на свій зірковий час. 

Зазвичай, на початку блогу я доповідаю вам новини, які сталися за два тижні, але не сьогодні, бо все вже є на Latifundist.com, і колеги «відібрали мій хліб».

Прошу звернути увагу на новину про верифікацію субʼєктів АПК, а також, подивіться  по своїм експортерам, можливо ви можете забути про ліцензію і стати верифікованим.

Хочу подякувати друзям-колегам з країн Балтії, які блокують імпорт рашистської агропродукції, і розуміють, що не тільки словом, а ділом, потрібно бойкотувати цю країну. Хочеться вірити, що й інші країни ЄС послідують прикладу Литви. 

Ну, що, поїхали по цінах?

Ціни на соняшник

Заводи пропонують наступні ціни на умовах СРТ завод, у розрізі 13,5-14,5 тис. грн з ПДВ, і тут все залежить від розташування, чим ближче до сходу, тим ціна нижча, ціну надую на прикладі 46/8/3, щоб не  влаштовували мені потім «голодні ігри». А далі цікавіше, що на насіння з ПДВ порти дають приблизно 15 тис. грн (СРТ Одеса/Південний/Чорноморськ), навіть чула що хтось розщедрився на 15,5 тис. грн, але супер спот.  За експорт «чорних діамантів» ви отримуєте близько 430$ DAP Варна в Болгарії, 430$ на умовах СIF Бандірма, Туреччина.

Ціни на олію

Ця панянка зробила плюс, і словами класика: «Мені нравицця, як воно горить, люди метушаться, пожежа і всі у шоці», так і з олією, за останніми даними СРТ велика Одеса сягав 785$,  а FOB Велика Одеса пропонували навіть 815$. 

Але переробник притримує, бо це його «зірковий час», і я відчуваю правильно робить, бо «така веремія» починається.

FOB Дунай 810$, але як то кажуть не цікаво. Константа 840$ + на умовах CIF, а що до 6 ports, то за минулу добу + 20$ і на AMJ 955$ і це не межа. 

І тепер щодо того звідки активність: Індія показує 980$ на умовах CIF на балку, саме вони розпочали цей тренд. Далі по покупцях: Мерсін, Туреччина CIF 885$, КНР main ports 865$ контейнери і близько 890$ балки спот. Болгарія та Румунія не цікаві зі своїми великими 840$ на умовах CIF, а CIF Малайзія 940$, Польща на DAP Ізов високі 790$. 

Ось такий огляд. Я поки тримаю, а ви?

Джерело: facebook.com/oleksandr.kubrakov

Ціни на шрот

Ну нарешті дочекалися. Цей пан довго не давав спокою своєю інфантильною поведінкою, але як з понеділка почались дзвінки і на сьогодні ми бачимо $180+ на умовах СРТ велика вода, і контейнери поїхали, й балк засипають, й внутрішній насичується, але давайте по черзі. 

Цього тижня внутрішній ринок торгувався від 6,5-7 тис. грн з ПДВ + на умовах з заводу, а далі більше, контейнери поїхали 300$+ на умовах CIF China ports.

Є чутки стосовно поліпшення контейнерної логістики, а саме, з портів Великої Одеси почнуть відправляти контейнерні кораблі, але це наразі на рівні переговорів. 

Панове, чому ні?! — Коридор працює й без помічників, як ми бачимо, до того ж, з недавніх пір, цілодобово. 

Продовжимо, DAP Варна високі 220$ за пелету, Туреччина CIF Мармара майже 250$, Італія середні 260$, Польща 200$+ на умовах DAP, але я б не радила. 

Колеги, я ж казала що життя циклічне, люблю ці дні, коли зарядка на телефоні сідає тричі, і під кінець робочого дня не в змозі навіть розмовляти. Ловимо ціну допоки вона є, не забуваємо, що є таке поняття як «відскок», і тренд — то не назавжди.

Carpe Diem — ловимо момент, класно продаємося й отримуємо профіт.

Файних вихідних! Ніколи не забувайте що все буде Україна, і все буде Агро!

Альона Царьова, старший менеджер олійноекстракційного заводу

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus