Посівна озимих — 2024. Чому варто перевірити ґрунт на залишки пестицидів, і як це вплине на врожайність та заощадить кошти?


Джерело фото: Ukravit

Вже зібрали ранні зернові? Сергій Сальніков, керівник сервісно-технологічного відділу Ukravit, радить провести агрохімічне дослідження ґрунту, щоб в подальшому розуміти, які добрива потрібно застосовувати, а головне — які культури на тому чи іншому полі вирощувати.

Перевірка ґрунту на залишки пестицидів

Сергій Сальніков, керівник сервісно-технологічного відділу Ukravit

Ще до війни однією з популярних культур у аграріїв була кукурудза. Для контролю бур’янів у її посівах використовуються препарати, які містять доволі агресивну діючу речовину, — мезотріон. Якщо із року в рік застосовувати такі гербіциди, відбувається накопичення цієї діючої речовини у ґрунті. І якщо потім на такому полі посіяти соняшник або сою, матимете багато проблем. Саме тому в минулі роки дослідження на залишки мезотріону на кукурудзяних полях були дуже затребуваними.

Посівна озимих — 2024. Чому необхідно перевірити посівний матеріал та добрива в лабораторії, і як це убезпечить вас від фальсифікату?
Читати також

По сої спостерігається тенденція до використання препаратів на основі кломазону. Ця діюча речовина також має післядію на наступні культури в сівозміні. Тим аграріям, які планують вирощувати на таких полях соняшник чи пшеницю, теж рекомендується провести попереднє дослідження. За гарних погодних умов пригнічення культури через цю діючу речовину візуально можна і не побачити. Однак наслідки неминуче проявляться на врожайності: інколи ми фіксували її зниження через цю проблему на рівні 20-50%.

Післядія кломазону

Загалом в Ukravit Institute маємо можливість виявити 270 залишків діючих речовин та ідентифікувати до 703 їх найменувань. Це найширший спектр визначення пестицидів в Україні.

Контроль вмісту елементів живлення у ґрунті

Аналізом ґрунтів ми займаємося вже понад 5 років, із самого відкриття Ukravit Institute. Згідно наших систематичних досліджень, ґрунти по всій Україні характеризуються нестачею мікроелементів: брому, сірки, міді, марганцю тощо.

Наприклад, близько 60-70% зразків ґрунтів, які ми досліджуємо, мають низький вміст бору, цинку, молібдену. Причина полягає в тому, що дуже часто аграрії не притримуються сівозміни, а обирають ті культури, які є економічно вигідними. Тому, коли на одному полі ви вирощуєте соняшник, потім сою та ріпак і при цьому заощаджуєте на борвмісних добривах, будьте готові, що за декілька років цього елемента в ґрунті просто не буде. Навіть якщо ви вносите підтримуючі дози по листку, цього недостатньо: потрібне ґрунтове внесення.

Богдан Черемха: До 80% ґрунтів в Україні мають низький і дуже низький вміст сірки
Читати також

Повсюдно відзначається й проблема pH ґрунтів: близко 70% мають слабокислий або дуже кислий pH. А у підкисленому pH мікроелементи знаходяться у важкодоступній або малорухливій формі. Тому часто буває так, що в ґрунті при дослідженні виявлено достатньо елементів живлення, але вигляд рослини явно вказує на їх дефіцит.  

Як агрохімічне дослідження ґрунту допомагає заощаджувати?

Чому важливо проводити агрохімічне дослідження ґрунту? Бо в подальшому ви будете розуміти, які добрива потрібно застосовувати, а головне — які культури на тому чи іншому полі вирощувати. Може бути, що ви запланували вирощувати сою, але аналіз показав, що поле потребує великих капіталовкладень для отримання гарного врожаю. Тож економічно доцільніше буде посіяти там іншу культуру.

Тому наші фахівці обов'язково цікавляться у клієнта, яку культуру він планує вирощувати на тому чи іншому полі. А потім відбирають зразок ґрунту, проводять дослідження і вже по його результатам вказують, які норми добрив треба застосувати, щоб отримати гарний врожай. Якщо запит стосувався визначення залишків діючих речовин, ми даємо рекомендації, які культури можна сіяти наступними.

Наша компанія має авто із автоматизованим пробовідбірником з прив’язкою до GPS-координат. Це дає змогу створювати детальні карти забезпеченості полів елементами живлення та запроваджувати в господарствах елементи точного землеробства. За одну зміну наші спеціалісти можуть відпрацювати понад 500 га. Щодо дрібних фермерів, то вони можуть відібрати зразки ґрунтів самостійно. Як це зробити, завжди готові підказати наші фахівці.

Окрім цього, ми проводимо більш глибокі дослідження ґрунту, наприклад на показники засоленості. І надаємо рекомендації, які культури підходять для вирощування на такій землі. Ця послуга сьогодні надзвичайно актуальна не лише для аграріїв Півдня, а й повсюди, де застосовують зрошення.

Зараз дуже багато господарств займаються багаторічними насадженнями (лохиною, фундуком, лікарськими та декоративними травами). Ми проводимо для них дослідження і надаємо рекомендації, як правильно підготувати ґрунт, аби отримати гарний врожай. Тут теж велику роль відіграє показник pH. Наприклад, щоб закласти фундуковий сад в умовах Західної України, треба, щоб рН ґрунту був у межах 6,8 – 7,2. В більшості випадків ми отримуємо гірші показники, і тоді аграрію потрібно застосувати великі дози вапнякових добрив, й тільки через 2-3 роки, коли у ґрунті накопичиться кальцій, працювати.

Сергій Сальніков, керівник сервісно-технологічного відділу комерційного департаменту Ukravit

Виконано за допомогоюDisqus