Посівна озимих — 2024. Чому необхідно перевірити посівний матеріал та добрива в лабораторії, і як це убезпечить вас від фальсифікату?

Насіння, яке рік пролежало на складі, може і не втратити свої посівні якості, а от протруйник вже не буде повноцінно діяти на шкідників та збудників хвороб

Джерело фото: Ukravit

На що звертати увагу під час підготовки до осінньої посівної? На якість протруювання посівного матеріалу, залишкові пестициди у ґрунті та заявлений вміст діючих речовин у добривах, радить керівник сервісно-технологічного відділу Ukravit Сергій Сальніков.

Адже насіння, яке рік пролежало на складі, може і не втратити свої посівні якості, а от протруйник вже не буде повноцінно діяти на шкідників та збудників хвороб. В ґрунтах із різних причин можуть накопичуватись залишки препаратів, внесених під попередні культури, які в подальшому впливатимуть на розвиток посівів. А добрива можуть взагалі не мати заявлених на етикетці діючих речовин, і таких зразків у до лабораторій Ukravit Institute надходить немало. 

Тож ми попросили експерта розповісти про це докладніше.

Перевірка якості протруєння насіння

Сергій Сальніков, керівник сервісно-технологічного відділу Ukravit

Сьогоднішні реалії підштовхують аграріїв економити, тож вони часто купують насіння, яке було вироблене і протруєне декілька років тому. Зазвичай продавці такого насіння проводять повторну сертифікацію, але перевіряють тільки основні показники посівної придатності — енергію проростання та схожість. А ось якість протруєння не перевіряється, бо це ніде не регламентується. 

Доведено науково, та й із власного досвіду ми знаємо, що в насіннєвому матеріалі, який зберігається протягом декількох років (надто — в неналежних умовах) діюча речовина протруйника руйнується. Це залежить від хімічної групи та умов зберігання (вологість, сонячне світло та ін.). Й тоді протруйник вже не може ефективно контролювати основні хвороби і шкідників. 

Один з найкращих R&D-центрів в Європі та найбільший продуктовий портфель оригінальних ЗЗР, або Як в Ukravit покращують здоров’я українських полів
Читати також

Щодо протруйників системної дії, то вони проникають всередину насінини і можуть негативно впливати на енергію проростання та схожість насіння, якщо воно довго зберігаєтсья на складі в неналежних умовах. 

Крім того, іноді аграрії купують невеликі партії насіння в інтернет-магазинах чи у сумнівних компаній-одноденок. Й деякі постачальники, аби здешевити продукцію, можуть просто пофарбувати її і заявити, що використовували якісний та дорогий протруйник. Тому, коли клієнти бачать, що візуально насіння викликає підозру — неякісно нанесений протруйник, немає маркування чи голограми на мішку тощо, — вони звертаються до нас по дослідження.

Деякі постачальники, аби здешевити продукцію, можуть просто пофарбувати її

Фузаріоз і сажка на озимих проблема 2024 року

Використання протруйників — це вже не просто тренд, а необхідність, якщо господарство хоче отримати бажану врожайність. Однак для оптимального захисту необхідно «знати ворога в обличчя». Бо, до прикладу, аграрій може вирішити обробити насіння тебуконазолом, але цієї діючої речовини буде замало для контролю наявних збудників. А може зробити вибір на користь дорожчого протруйника, але це будуть просто витрачені на вітер кошти, бо на посівматі не буде такого широкого спектра патогенів.

То як правильно підібрати протруйник?

В першу чергу, перевірити посівний матеріал на ступінь зараженості патогенами. Наприклад, минулого року, згідно з дослідженнями Ukravit Institute, основною проблемою був збудник Fusarium, що викликає фузаріоз пшениці. В такому разі підбирати протруйник треба, відштовхуючись від відсоткового навантаження на насіннєвий матеріал з боку збудників хвороб. Тобто, якщо при дослідженні насіння виявлено до 10% ураження фузаріозом, достатньо застосувати тебуконазол. Від 10% до 25% — більш потужні протруйники, наприклад на основі флудиоксонілу чи прохлоразу

Якщо насіння має понад 25% ураження, то його взагалі не рекомендується висівати. Бо, навіть якщо ви проведете протруювання і посієте його, тільки частина збудника буде знешкоджена; решта ж вплине на схожість. Крім того, за сприятливих для розвитку хвороб погодних умов ви отримаєте високий відсоток ураження фузаріозною кореневою чи прикореневою гниллю. А лікувати рослину, як відомо, набагато дорожче, аніж відразу посіяти здорове зерно. Та й із кореневою гниллю жоден з фунгіцидів не справиться.

Лікувати рослину, як відомо, набагато дорожче, аніж відразу посіяти здорове зерно

На жаль, проблема фузаріозу нікуди не поділася й цього року. Ми робимо висновок по тим зразкам насіння, які вже надходять нам на перевірку. Багато господарств заощаджували на фунгіцидних обробках під час колосіння, тому фузаріозу буде багато. А по зразкам із західних регіонів бачимо, що можливі проблеми із сажкою, через те що господарства застосовували «простіші» протруйники, які не контролюють цю хворобу.

Крім того, перед збиранням в багатьох регіонах пройшли затяжні дощі, були прохолодні ночі. Через це велика частка посівів пшениці уражена збудниками сапрофітних грибів. Бачите чорне поле пшениці? Будьте певні: на ньому поселився цей збудник. Зараз він не несе великої шкоди, але, якщо таке насіння покласти на зберігання, збудник розвиватиметься. Його продукти життєдіяльності (мікотоксини) впливатимуть на енергію проростання і схожість насіння. А при високому ступені ураження таке зерно небезпечно згодовувати худобі та птиці.

Як відбувається перевірка посівмату в Ukravit Institute?

Дослідження починається з правильного відбору зразків. В більшості випадків ми проводимо його самостійно. За допомогою спеціального щупа відбираємо насіння і формуємо зразок вагою біля 1 кг, який надсилаємо поштою до Ukravit Institute. Через день ці зразки вже опрацьовуємо в лабораторії.  

У випадку, якщо аграрій не співпрацює з Ukravit, він може самостійно відібрати зразок, попередньо зателефонувавши до нас. Ми зафіксуємо, на які саме показники він хоче перевірити насіння, та розкажемо, як якісно провести відбір.


У протоколі дослідження вказуємо виявлених збудників, та чи придатне насіння до висіву. Якщо придатне, то які діючі речовини треба застосувати для контролю наявних патогенів. Вказуємо також перелік протруйників, що можуть бути використані для цього. Аграрій може або обрати із запропонованого списку, або віддати перевагу іншому препарату — в будь-якому випадку, він уже знає, на яку діючу речовину йому орієнтуватися.

Перевірка посівмату на енергію проростання, схожість та фітопатологічні показники займає від 14 днів. Для фітопатологічного дослідження ми використовуємо класичний метод. Тобто закладаємо насіння в чашу Петрі або застосовуємо рулонний метод і спостерігаємо, які у процесі пророщування з’являються збудники. Якщо досліджується свіжозібране насіння, то обов’язково проморожуємо його, щоб імітувати період спокою. Це дуже важливо, адже без цього прийому отримані результати будуть недостовірними.

Перевірка посівмату на енергію проростання, схожість та фітопатологічні показники займає від 14 днів

Скільки коштує перевірити посівмат

Вартість такого дослідження залежить від показників, які цікавлять замовника, і може складати від 500 грн і до кількох тисяч. В нас є декілька пакетів послуг — від мінімального до повного спектра досліджень. Послуга досить популярна. Минулого року до нас звернулися понад 300 агрогосподарств.

Крім того, наш лабораторний комплекс акредитований відповідно до вимог ДСТУ ISO/IEC 17025:2019, що робить результати наших досліджень такими, що визнаються на всіх рівнях. Три роки тому одна з насіннєвих компаній продавала аграріям ріпак зі схожістю до 30%. Коли одне із господарств зрозуміло, що з насінням щось не так, перевірили його у нас. Ми надали протоколи досліджень, і вони з ними звернулося до постачальника. Той замінив насіння і компенсував всі витрати.

Лабораторний комплекс Ukravit акредитований відповідно до вимог ДСТУ ISO/IEC 17025:2019

Перевірка добрив

Кожен третій зразок добрив, який надходить до Ukravit Institute, не відповідає заявленим показникам. На жаль, в Україні процвітає ринок фальсифікату. 

З огляду на проведені дослідження можемо зробити висновок, що найчастіше підробляють три групи добрив — КАС, РКД і NPK. Наприклад, купують на заводі КАС, а при транспортуванні його розбавляють. По азотних добривах спостерігаємо завищену норму біурету в карбаміді. Якщо таке добриво внести в ґрунт, то негативних наслідків не буде, а от якщо по листку, під час підживлень рослина отримає опіки.

Як минулого, так і цього року трапляються зразки, які зовсім не містять діючих речовин. Це, як правило, дешеві добрива із сертифікатом, у якому зазначено, що вони містять азот, калій, фосфор. Перевіряємо, а там «пустишка», гранула з глини, що не містить жодних елементів живлення.

Виробник з України експортував до Молдови води замість добрив на 33 млн грн — БЕБ
Читати також

Підробляють і складні добрива: на мішку вказано пів таблиці Менделєєва, а по факту аграрій отримує просте фосфорно-калійне добриво, яке не містить мікроелементів.

Якщо говорити про останні тренди, то аграрії почали перевіряти якість органічних добрив. Великі господарства останні декілька років досліджують питання фосфору. Виробники вказують на етикетці, що добриво містить фосфор, але не пишуть, в якій саме формі. Ми ж пояснюємо аграрію, що є фосфор водорозчинний, а є той, який розчиняється у слабких кислотах. Останній, якщо внести його у лужний ґрунт на Одещині чи Миколаївщині, не спрацює. І навпаки: наприклад, у Житомирській області потрібна та форма, що буде розчинятися у слабих кислотах цих грунтів.

Сьогодні велика кількість аграріїв звертаються до нас на постійній основі. Тож їх постачальники знають, що будуть перевірені. Ось так можна працювати на випередження, щоб не отримати неякісну продукцію.

Сергій Сальніков, керівник сервісно-технологічного відділу комерційного департаменту Ukravit

Виконано за допомогоюDisqus