Кратного зростання ціни на рослинну олію, як і в минулому році, чекати не варто — думка

З початку червня до жовтня цього року у рітейла спостерігався ріст відпускних цін на соняшникову олію, а в переробників, навпаки, відпускні ціни з заводів знизились на 9,5%. Олійноекстракційні підприємства зараз працюють з від'ємною маржинальністю. Деякі навіть зупинились.

Про це розповів генеральний директор «Асоціації Укроліяпром» Степан Капшук в блозі на Latifundist.com.

Проте, за словами експерта, очікуваного раніше значного зниження цін на олію з врожаю 2021/22 МР як на зовнішньому, так і внутрішньому ринках також не спостерігається. 

За різними оцінками, в 2021/22 МР буде вироблено від 15 до 17 млн т насіння соняшнику, а також — понад 7 млн т соняшникової олії. Передбачається, що 6,55-6,6 млн т олії буде експортовано.

«Минулого року соняшник коштував 8 грн/кг, а олія — 34 грн/л. Цього сезону насіння соняшнику вартує 20 грн/кг. При такій вартості сировини, олія не може коштувати 26 грн/л, як це було раніше. Але не варто панікувати. Кратного зростання ціни на олію, як і в минулому році, чекати не треба», — прокоментував Степан Капшук.

На думку експерта, якщо порівнювати закордонні ціни на рослинну олію, то в Європі загалом, не споживають соняшникову олію в такій кількості, як українці. Їм більше до вподоби ріпакова олія. ‎Крім того, наприклад, Польща купила приблизно 20 тис. т олії на початку сезону, ще у вересні минулого року за ціною $1. А коли ціна виросла до $2 за 1 л олії, країна змогла забезпечити населення цим продуктом за більш привабливою ціною. Можливо, й інші країни слідували її прикладу. 

«У цій ситуації краще запитати себе: чому, наприклад, в супермаркеті «‎Ашан» у Франції ціна олії — 45 грн/л, а в Україні — 65 грн/л? І жодної імпортної пляшки олії французького походження на українських полицях немає», — акцентував директор «Асоціації Укроліяпром».

Нагадаємо, що у жовтні 2021 року в Україні виробництво нерафінованої олії скоротилося на 5% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus