Держбюджет отримає до 30 млрд грн після прийняття закону про збалансованість бюджетних надходжень — думка

За попередніми підрахунками, від 15 до 30 млрд грн вдасться додатково залучити в бюджет держави, завдяки закону №5600 про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень.

Про це повідомив народний депутат України, член депутатської групи «Партія «За майбутнє», секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський, пише AgroPolit.com.

Він акцентував, що на сьогодні високомаржинальними культурами в Україні є олійні культури, технічні культури, зернобобові, де (не треба кривити душею) аграрії добре заробляють.

«Після того як відбілимо ринок (його треба відбілити, бо 8-9 млн га сільськогосподарських земель обробляються в тіні), можна буде запустити процес правильного розподілу податків. Потрібно врівноважити високомаржинальне рослинництво і низькомаржинальне або навіть і збиткове тваринництво», — заявив Іван Чайківський.

Нардеп акцентував, що логіка має бути в усіх процесах — і в зміні підходів оподаткування також. Якщо десь забагато преференцій, а десь останню сорочку знімають — це треба виправляти.

«Інакше справедливості не буде. Як можна урівноважити? Наприклад, має фермер 1000 га. Ми розуміємо, що він може на тих 1000 га землі тримати умовно 200 корів. Тобто навантаження у нього 1 корова на 5 га. Велике навантаження? Ні. Можливо, слід збільшити навантаження. Але коли ми закріпляємо умовно одну корову за 4 га, чи за 2 га, то в такому разі виробнику даємо податкову пільгу на 10 років. Яку? Будеш платити не 100% земельного податку, а тільки 70%. А ті 30% виробники залишають собі — це ще одна форма спецрежиму для створення доданої вартості в АПК. Ті 30% ти кидаєш на спецрахунок підприємства і з того спецрахунку використовуєш кошти на тваринництво. Якщо немає тваринництва — немає спецрежиму. Аналогічно по свинарству, вівчарству, козівництву», підсумував він.

Нагадаємо, Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому доопрацьований законопроєкт №6000 про державний бюджет України на 2022 р. «За» ухвалення законопроєкту проголосували 268 нардепи. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus