Експорт жита з України може досягти до 140 тис. т в 2021/2022 МР — Висоцький

У 2021/2022 МР (липень-червень) Україна зібрала 600 тис. т жита, що дозволяє їй з урахуванням внутрішнього споживання у 460 тис. т експортувати за сезон до 140 тис. т цієї культури без ризиків для продовольчої безпеки.

Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, пише «Інтерфакс-Україна‎».

«Жита вироблено в цьому МР 600 тис. т, це одна з наймасовіших культур за останній період. При тому, що її внутрішнє споживання становить 460 тис. т, то у нас дійсно є можливість експортувати щонайменше 100 тис. т. Тому якихось ризиків за максимального обсягу експорту в 130-140 тис. т немає, відповідно до балансу попиту та пропозиції цієї культури‎», — пояснив він.

За його даними, у 2020/21 МР спостерігається відновлення виробництва жита порівняно з попередніми роками, коли Україна імпортувала цю сільськогосподарську культуру. Заступник міністра уточнив, що тренд на відновлення її виробництва збережеться і в майбутньому, вирощування жита як мінімум зберігатиметься на нинішньому рівні з подальшими передумовами до поступового зростання його виробництва.

«В даний час посіви жита в більшості випадків перебувають у задовільному стані. Все буде залежати від того, як вона перезимує, але є позитивний баланс попиту та пропозиції цього року плюс експорт, і очікуємо, що ця тенденція збережеться», — підкреслив Висоцький.

Нагадаємо, що як і очікувалося, найбільший вплив на ціноутворення грудневий звіт USDA зробив для пшеничного комплексу CBOT. Кукурудзяні котирування також були під тиском, однак втрати були такі великі, як по пшениці.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus