Перезимівля озимих у другій декаді грудня йде без загроз

Упродовж другої декади місяця в Україні переважала дуже тепла для середини грудня погода, із температурами за нормою характерними для середини листопада.

Про це пише «Український гідрометеорологічний центр» у своєму «Агрометеорологічному бюлетені» за другу декаду грудня 2021.

Повідомляється, що в найтепліші дні середня добова температура коливалася на рівні 4-8 °C, лише у західних областях температурний фон був ближчим до норми. Загалом спостерігалися значні контрасти температури по території.

Активні синоптичні процеси — атмосферні фронти та улоговини циклонів обумовили значну, у багатьох районах західних областей рекордну, кількість опадів, йдеться в повідомлені.

«Сніговий покрив утворювався та утримувався у більшості днів декади у західних областях, в останній день декади відбулося утворення невеликого снігового покриву і у східних областях», — йдеться в бюлетені.

Зазначається, що упродовж декади опади випадали у вигляді мряки, туману, дощу, снігу та мокрого снігу по всій території країни.

«Завдяки теплій для грудня погоді на багатьох площах південних та прилеглих районах центральних областей на посівах озимини до кінця декади тривали повільні ростові процеси, спостерігалися зміни у фазовому розвитку», — йдеться у бюлетені.

За словами метеорологів, завдяки теплу та оптимальному зволоженню ґрунту більшість посівів на цих територіях досягли фази кущіння саме у середині грудня. На решті площ посіви знаходилися у стані спокою.

Повідомляється, що опади, які випали у грудні, були надзвичайно важливими і були засвоєні ґрунтом, адже промерзання не було. Загрозливих явищ для перезимівлі озимих та плодових культур не спостерігалося.

«Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння (3 см) озимих культур у більшості областей була у межах від 0°C до +4°C. Лише в окремих районах східних областей — -1-3°C», — зазначає редакція бюлетеня.

За розрахунками агрометеорологів критична температура вимерзання становила:

  • для озимої пшениці у фазі сходів — -10-14°C;
  • для третього листка — -11-15°C;
  • для кущіння — -13-15°C;
  • для озимого жита — -15-16°C;
  • для озимого ячменю та ріпаку — -10-11°C.

Нагадаємо, Latifundist.com запустив нову рубрику — «Добрива» про цінову політику на українському ринку добрив.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus