Посівні площі під кукурудзу будуть збільшуватися — Лещенко

Поміркований посівний потенціал кукурудзи ще не вичерпаний і площі під цю культуру помірно збільшуватимуться до рівня 6-7 млн га.

Про це розповів міністр аграрної політики Роман Лещенко у блозі «Монокультура кукурудзи — розуміння ризиків та перспектива прибутків» на AgroPolit.com, підготовленому на основі лекції освітньої платформи «Культиварій».

«Я не думаю, що під кукурудзу потрібно використовувати більше угідь, адже існує ще питання сівозміни та дотримання технології. Безумовно, у нас досі є аграрії, які протягом 10 років поспіль працюють кукурудзою по кукурудзі. У них є власна технологічна карта для цього процесу, однак середньостатистичний український аграрій сіє кукурудзу 2-3 роки, а потім запускає в ротацію сівозміну, щоб забезпечити відновлення ґрунту та стабільний рівень врожайності у майбутньому», — повідомив міністр.

За його словами варто переглянути підходи до класичного способу оранки та обробки землі, адже через зміни клімату в деяких регіонах України вони вже не є ефективними.

«Я вважаю, що вирощування та переробка кукурудзи — це шлях України, який свого часу пройшли США та інші країни. Це не лише заробіток для аграріїв, які вирощують кукурудзу на полі, це ще й переробка і забезпечення кормової бази для тваринників.Тож хай у нас краще збільшаться площі під монокультуру в кукурудзі, ніж залишаться ті площі під соняшником, які ми маємо сьогодні» — додав Роман Лещенко. 

За словами міністра, Україна не використала й половини того потенціалу. В Україні працюють сільгоспвиробники, які 20 років поспіль сіють кукурудзу і отримують гарні результати, оскільки все залежить від технології.

«Сьогодні агросектор нашої держави має таку глибину та динаміку виключно через те, що вітчизняні аграрії постійно вчаться. І я вітаю освітню ініціативу «Культиварію» для аграріїв, адже це правильна секторальна ініціатива, яка сконцентрована на одній з ключових культур, що формує сьогодні аграрне ВВП, і в деталях вивчає все про конкретно взяту культуру», — повідомив Роман Лещенко.

Нагадаємо, названо складові якісної сівби кукурудзи. Для отримання рівномірних сходів неможливе без налаштовування сівалки на кожному полі.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus