Котирування на експортну українську соняшникову олію впали до мінімуму з початку сезону — аналітики

Експортні котирування на сиру олію з України впали до мінімального рівня з початку поточного сезону 2021/22 року (вересень-серпень) під тиском слабкого зовнішнього попиту та зниження котирувань на інші види рослинних олій.

Про це пише Refinitiv Agriculture в Telegram.

Зазначається, що зовнішній попит на олію був низьким вже кілька тижнів через неготовність імпортерів робити закупівлі за високими цінами.

Моніторинг Refinitiv показує, що ціни пропозицій щодо постачання олії у січні-лютому втратили майже $100 за т за тиждень і знизилися до $1305-1310 за т FOB. СРТ-ціни на соняшникову олію втратили $65 і опустилися до $1285-1295 за т для постачання у грудні-січні.

Читати по темі: Зростає ціна — зростає і заздрість, або Чому соняшникова олія в Європі дешевша

Згідно з повідомленням, закупівельні ціни на соняшник в Україні також знизилися до 18 500-18 800 грн за т СРТ-завод, проте обсяги продажів з боку фермерів залишилися дуже стриманими.

«Фермери вважають за краще притримувати соняшник, очікуючи на зміцнення цін на нього, навіть незважаючи на великий обсяг виробництва», — сказав один український трейдер.

Refinitiv наголошує, що за попередніми даними, у 2021 р. Україна зібрала 16,1 млн т насіння соняшнику з 99% площ порівняно з 13,1 млн т урожаю минулого року.

Нагадаємо, що ситуація цього року, як і минулого, склалася безпрецедентна на олійному ринку. Минулого сезону обпеклися і виробники, і споживачі, коли соняшникова олія досягла $1700 за т на базисі FOB у березні 2021 р. і впала в ціні до $1060 за т до червня.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus