Протиріччя у справі Курта Гросанса: версії обох сторін

Американському фермеру з Північної Дакоти Курту Гросансу загрожує довічне ув’язнення за нібито підготовку замаху на міністра Романа Лещенка. У справі знайдено протиріччя у версіях обох сторін.

Про це пише «НВ».

Повідомляється, що 18 листопада 2021 року стало відомо про підготовку замаху на міністра аграрної політики Романа Лещенка. Фермеру Курту Гросансу та його помічниці Олені Богач оголосили підозру за чотирма статтями — викрадення людини, вимагання, завдання тяжких тілесних ушкоджень і підготовка вбивства. Підозрюваним може загрожувати довічне ув’язнення або до 15 років за ґратами.

Зазначається, що слідство вважає, що Гросанс хотів повернути гроші, які у нього взяв Роман Лещенко. Для цього він за $150 тис. винайняв «колектора» Дмитра Коваленка, який втік.

Версія підозрюваних прямо протилежна — причому не тільки версії поліції, а й одна одній. Олена Богач стверджує, що виконувала усі накази Курта Гросанса. Фермер переконує, що просто хотів повернути гроші і ніяких вбивств не замовляв.

Читайте по темі: Я хочу довести, що це була справжнісінька провокація злочину — адвокат Гросанса

«Після того, як Роман Лещенко влаштувався на роботу до Курта директором «Гросанс» у 2018 році, з компанії почали виводитися гроші. Згідно з банківськими переказами, які перевіряли суди України, Лещенко перевів близько $250 тис. (понад 6 млн грн) з «Гросанс» у власну компанію «Прогрес». Гроші були перераховані в межах поворотної фінансової допомоги строком на 1 рік. В свою чергу Лещенко стверджує, що Гросанс знав про перекази», — повідомляє «НВ».

За словами адвокатів Курта Гросанса, кошти переводилися без дозволу і відома фермера. Як випливає з судових документів, від імені «Гросанс» договори підписував сам Лещенко, а від імені «Прогрес» його довірена.

Захист американця вважає, що Роман Лещенко діяв як представник «Гросанс» в інтересах «Прогрес», представником якого він одночасно і був. На думку адвокатів американця, це саме по собі суперечить Цивільному кодексу, який визначає повноваження представника компанії.

Згідно із заявою міністра, всі гроші було повернуто. Інша сторона вважає, що це не зовсім так. Адвокат Курта Гросанса, Олексій Муравйов пояснює, що протягом терміну, визначеного у документах — один рік — Роман Лещенко не повертав гроші. Гроші було повернуто аж в травні 2020-го.

Повідомляється, що адвокат захисту не згоден з твердженням Романа Лещенка про те, що він нібито виграв у Курта Гросанса всі суди. Нині 3 позови залишаються актуальними, один з них — позов на 27 млн грн — безпосередньо до компанії Романа Лещенка «Прогрес». Ще два позови — на 3 млн 600 тис. грн та на 700 тис. грн — стосуються безпосередньо Романа Лещенка та не прийняті Господарським судом міста Києва до розгляду.

Читайте по темі: Гросанс став жертвою Олени Богач. Він хотів повернути гроші у законний спосіб — адвокат американця

Зазначається, що слідство вважає головним мотивом підготовки замаху на Романа Лещенка те, що Курт Гросанс хотів повернути гроші і не міг цього зробити через суд.

«Адвокат Гросанса Олексій Муравйов, додає, що скарга яку вони подали, грунтувалася на прикладі дуже схожої справи, який той же суд навіть. Він повідомляє, що ситуація з Гросансом ідентична, але чомусь у випадку Курта, суд пішов зовсім іншим шляхом», — пише «НВ».

Як стало відомо, з фрагмента розмови між Гросансом, Богач та Черненком, Гросанс на одній із зустрічей переважно мовчав, а Олена Богач говорила Черненку, що він «явно перегинає палицю» зі своїми пропозиціями. На питання Черненка, що зробити із Коваленком, Гросанс відповів, що «в першу чергу хоче забрати гроші».

«Також із розмови випливає, що Курт Гросанс справді сподівався виграти в суді у Романа Лещенка. Водночас доказів на користь того, що Курт Гросанс замовив вбивство Дмитра Коваленка, у цих записах немає», — пише «НВ».

Захисники фермера також звертають увагу на те, що у цих фрагментах немає ні його реплік, ні реплік Олени Богач, коли вона перекладала йому інформацію з англійської.

Повну версію матеріалу читайте на «НВ».

Нагадаємо, Печерський районний суд Києва заарештував американського бізнесмена Курта Гросанса, якого підозрюють у замовленні замаху на міністра аграрної політики Романа Лещенка.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus