Україна розгляне обмеження експорту пшениці у 2022 році — Reuters

Україна розгляне можливість обмеження експорту борошномельної пшениці у першій половині 2022 року. Очікується, що чиновники ухвалять рішення з цього питання у середині січня.

Про це пише Reuters.

Джерело повідомляє, що чиновники стурбовані тим, що сильний експорт спричинить підвищення внутрішніх цін на високоякісну пшеницю для випікання хліба. У свою чергу, це зробить основний продукт харчування дорожчим у той час, тоді як інфляція в Україні близька до максимумів 2018 року.

Повідомляється, що попит на українську пшеницю підвищився завдяки експортному податку конкуруючого постачальника — Росії, яка також намагається стримати внутрішній ціновий тиск.

«На нещодавній нараді в Мінагропроді чиновники повідомили, що обмеження можливі, оскільки темпи експорту занадто високі», — сказав один із джерел Reuters.

Зазначається, що будь-які заходи з боку великого експортера, швидше за все, призведуть до зростання цін на борошномельну пшеницю та хліб у всьому світі. Доступність продовольства є серйозною проблемою, частково через збитки, завдані пандемією COVID-19, а останній показник інфляції цін на продовольство від ООН досяг 10-річного максимуму.

У 2021/22 МР (липень-червень) Україна експортувала 15,6 млн т пшениці, що на 27% більше, ніж минулого року.

За словами аналітиків та трейдерів, країна може поставити ще близько 10 млн т — до 4 млн т борошномельної та 6 млн т фуражної пшениці — без шкоди для власного споживання.

Також повідомляється, що Росія прагне обмежити експорт з початку цього року. З початку поточного  2021/22 МР постачання скоротилося на 37,5%, внаслідок чого великі імпортери змушені шукати альтернативні варіанти постачання.

Слід додати, що ф'ючерси на борошномельну пшеницю на паризькій біржі Euronext минулого місяця виросли до рекордного рівня і нині на 35% вище за рівень річної давності.

«Введення обмежень Росією лише ускладнює ситуацію — їх обсяги, найімовірніше, будуть заміщені українським зерном», — повідомляє одне із джерел.

За його словами, це викличе зростання попиту та цін, що, звичайно, призведе до зростання внутрішніх цін на пшеницю. Як наслідок — в Україні зросте ціна на хліб.

У 2021 році Україна зібрала рекордний урожай зерна, але інфляція в країні, що підігрівається зростанням світових цін на продовольство і газ, досягла 11% у вересні, і очікується, що до кінця року вона становитиме близько 10%.

Міністерство аграрної політики та продовольства України та трейдери щосезону підписують експортний меморандум. Нині він встановлений на рівні 25,3 млн т без вказівки обсягу постачання фуражної та борошномельної пшениці.

За словами двох джерел, уряд може оновити меморандум та додати обмеження на експорт 4 млн т борошномельної пшениці до кінця сезону.

«План з обмеження експорту звучить розумно, оскільки на складах знаходиться близько 4 млн т борошномельної пшениці. Цього вистачить до квітня-травня, а потім може виникнути загроза продовольчої безпеки», — додало джерело.

Reuters повідомляє, що наразі немає ринкових факторів, які вимагали б запровадження обмежень, але джерела сказали, що чиновники планують розглянути це питання в середині січня.

Минулого місяця організації борошномельних підприємств України в листі уряду заявили, що нестача борошномельної пшениці може суттєво вплинути на ціни на борошно та хлібобулочні вироби в країні.

«Вірогідні якісь обмеження — дедалі більше джерел говорять, що в Україні немає зерна і не буде хліба. Але це обмеження, швидше за все, торкнеться лише продовольчого зерна, тому що у нас багато фуражного зерна», — повідомляють джерела.

Нагадаємо, цьогоріч збір зернових, зернобобових та олійних культур завершується рекордом у понад 106 млн т, що є абсолютним максимумом за всю історію України.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus