Уряд допоможе виробникам продуктів харчування впоратися зі зростанням газових цін

Уряд України підготує заходи допомоги вітчизняним виробникам продуктів харчування, зокрема, пекарям, які допоможуть їм впоратися зі зростанням цін на газ.

Про це заявив у п'ятницю прем'єр-міністр Денис Шмигаль, пише Refinitiv Agriculture у Telegram.

Зазначається, що після рекордного стрибка цін на газ у Європі ціни на газ в Україні також зросли: мукомоли повідомляють про 10-кратне зростання цін на газ цього року.

«За дорученням президента уряд розробляє механізми підтримки українських пекарів, а також українських виробників основних продуктів харчування», — сказав Денис Шмигаль на телебрифінгу.

Він не повідомив подробиць, але сказав, що уряд має намір обмежити зростання цін на деякі види хліба.

Згідно з повідомленням, уряд має список основних продуктів харчування, які вважаються особливо важливими, включаючи простий хліб, крупи, овочі та молоко.

«На початку року уряд обмежив зростання цін на газ для населення, перевівши роздрібних споживачів на річні контракти з фіксованими цінами до кінця квітня. Раніше на цьому тижні джерела повідомили Reuters, що уряд може обмежити експорт продовольчої пшениці з країни наприкінці цього сезону, оскільки він прагне стримати інфляцію, яка наближається до рекордного рівня», — йдеться у повідомленні.

Мінагропрод та оператори зернового ринку підписують експортний меморандум щосезону. Наразі ліміт експорту пшениці в сезоні 2021/22 року (липень-червень) встановлено на рівні 25,3 млн т без зазначення обсягу фуражної або борошномельної пшениці.

За словами двох джерел, уряд може оновити меморандум і додати обмеження на експорт продовольчої пшениці в 4 млн т на частину сезону, що залишилася.

Нагадаємо, що експерти «Української зернової асоціації» (УЗА) заявили на цьому тижні, що Україна має достатньо пшениці для забезпечення своїх внутрішніх потреб у продовольстві, і обмежувати експорт немає необхідності.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus