Росія збільшила час затримки суден з українських портів у Керченській протоці

За 11 місяців 2021 середня тривалість затримки з боку Росії у Керченській протоці суден, що йдуть з українських портів з експортними вантажами, збільшилася до майже 40 годин.

Про це пише «Радіо Свобода».

Повідомляється, що цьогоріч у листопаді середня тривалість штучного утримування Росією перед Керченською протокою суден, що йдуть з Маріуполя і Бердянська з експортними вантажами — склала 36,8 години (в середньому за 2020 рік — 29,6; у жовтні — 37,9).

«Але за 11 місяців 2021 показник середньої тривалості штучного утримування з боку Росії перед Керченською протокою суден, що йдуть з українських портів з експортними вантажами, значно збільшився — він склав 39,4 години на одне судно і вже перевищив показники 2019 та 2020 року (37,4 та 29,6 відповідно)», — зазначають експерти моніторингової групи BlackSeaNews та «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень».

Зазначається, що для суден, що мають відношення до країн ЄС тривалість складає — 36,8 години.
Повідомляється, що дії Росії щодо блокування портів суттєво перешкоджають українському експорту.

«Все одно експорт зростає, цьому сприяє світова кон'юнктура цьогоріч, зокрема зростання попиту на ключові статті нашого експорту. Тобто це метал, хімічна продукція, аграрна продукція», — сказав експерт офісу реформ Кабінету міністрів України Максим Гардус.

За словами експерта, потенціал портів Приазов’я великий та є можливість повернути рівень експортного грузообігу до рівня 2013 року.

«В нас цьогоріч рекордний врожай. Тому не лише через Чорноморські порти, але й через Азовські порти є потреба на вивезення продукції, є клієнти, є база вантажопотоків, тому є куди зростати і саме тому краще було б добитися того, щоб Росія своїми діями не перешкоджала розвитку інфраструктури регіону», — додав Максим Гардус.

За його словами, нині відбуваються консультації в міжнародних форматах, у форматах міжнародних організацій, зокрема ООН та її фактично частини міжнародної морської організації щодо утримування судів.

«Оскільки Росія не оголошувала Україні ембарго на постачання товарів, залишаються лише міжнародні консультації та тиск на Росію через порушення нею міжнародних норм мореплавства», — додав Гардус.

Нагадаємо, названо компанії, які отримали мільярд аграрних дотацій при купівлі вітчизняної сільгосптехніки. З 2017 року аграрні підприємства, що купують техніку і обладнання українського виробництва, отримують від держави компенсацію у 25% вартості такої продукції.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus