Погодні умови забезпечать велику волатильність світового ринку наступного року — прогноз

Погода в році, що минає, безумовно, принесла кілька приводів для хвилювання: посуха в Росії, спека і посуха в західній частині Північної Америки, повені в Китаї, більш тривалий, ніж зазвичай, мусон в Індії та загроза якості озимих культур в Австралії в кінці сезону через надто велику кількість дощів в останні тижні.

Про це пише World Grain.

Зазначається, що наступний рік буде не менш цікавим, і в ньому переважатимуть такі погодні явища, як Ла-Нінья, 22-річний сонячний цикл та Тихоокеанська декадна осциляція. Ці три явища будуть грати величезну роль для Північної Америки, а також можуть вплинути на Росію, Китай, Південну Америку та Австралію.

Згідно з повідомленням, найбільша у світі посуха все ще стоїть на заході Північної Америки, тягнучись від кордону з Мексикою на південному заході США через високі рівнини, Скелясті гори, Великий басейн та штати Тихоокеанського узбережжя до східної та південної Альберти та Саскачевана, Канада.

«Засуха триває вже другий рік, і після початку 2020 р. вона практично не змінилася. Рік тому посуха торкалася практично тих же територій, хоча до неї була включена більша частина Мексики. Сезон мусонів у Мексиці 2021 р. виявився достатнім, щоб зруйнувати посуху, але інших змін у США та Канаді не відбулося», — йдеться у повідомленні.

Аналітики зазначають, що одночасне виникнення Ла-Нінья та 22-річного сонячного циклу викликало велике занепокоєння з приводу погоди у Північній Америці у 2022 р., оскільки статистика минулого свідчить про те, що коли ці два явища відбуваються одночасно, підвищується ймовірність багаторічної посухи. Як уже зазначалося, посуха в Північній Америці триває вже другий рік, і, судячи з даних, висока ймовірність того, що посуха продовжиться і в новому році, хоча й відбудуться деякі зміни.

«Російські райони виробництва ярої пшениці та насіння соняшника вже зазнали втрат урожаю у 2021 р. через суху та теплу упереджену погоду. Є підстави вважати, що подібна картина може повторитися і в 2022 р., а оскільки ґрунт ще не отримав достатнього запасу вологи, регіон також може отримати перевагу у посушливості протягом вегетаційного періоду, що підвищить ймовірність виникнення дефіциту вологи для сільськогосподарських культур», — йдеться у повідомленні. у повідомленні.

Згідно з прогнозами, у північно-східному Китаї влітку 2022 р. може випасти менше опадів, ніж зазвичай, оскільки 18-річний цикл свідчить про те, що протягом вегетаційного періоду може скластися несприятлива картина опадів. Після двох років надмірних дощів у деяких районах східного Китаю не здається нереальним, що погода буде більш сухою, принаймні у деяких районах країни. На відміну від більш сухих тенденцій, передбачуваних у Росії та Китаї, у Європі може спостерігатися вологий вегетаційний період з надлишком вологи, що починається навесні та триває влітку.

«Сільськогосподарські райони Південної півкулі також можуть зазнати аномальної погоди. Більшість провини за погодні аномалії в Бразилії, Аргентині, Південній Африці та Австралії буде покладено на Ла-Нінью, і, згідно з останніми прогнозами, це явище може тривати до другого кварталу 2022 р.», — пише видання.

Якщо всі аномалії відбудуться так, як передбачається (що може бути дещо сумнівно), загальний вплив погоди на виробництво сільськогосподарських культур може бути трохи схожим на 2007-08 роки. Тоді численні проблеми з виробництвом сільськогосподарських культур, пов'язані з погодними умовами, призвели до скорочення світових поставок зерна та олійних культур.

Нагадаємо, що ураганні вітри, що прийшли на американські рівнини, завдали різної шкоди врожаю озимої пшениці, який і без того зазнавав труднощів через посушливі умови.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus