Здорожчення газу в ЄС може зупинити виробництво сухого молока

У молочній галузі вартість газу безпосередньо впливає на собівартість виробництва, особливо сухого молока та сироватки.

Про це пише партнер проектів «Інфагро» Макс Фастєєв на своїй сторінці у Facebook.

«Багато операторів зараз розглядають мету сушіння найближчим часом, хоча в період відпусток, навпаки, існує практика запуску сушильних приміщень, оскільки на ринку через зменшення попиту, «екстрем» сировина генерується. Тепер заяви про зупинки чують як від європейських, так і від українських компаній», — зазначає експерт.

За його словами, на світовому ринку спостерігається дисбаланс попиту та пропозиції у другій половині року, а ціни на фондовому ринку впевнено зростають через спад виробництва молока та активний попит імпортерів. Відтак, виробники товарів також піднімають ціни на свою продукцію під тиском збільшення виробничих витрат.

«Очевидно, що закриття низки фабрик створить додатковий дефіцит сухого молока, ціни якого продовжуватимуть зростати. Подібний ланцюг спостерігався трохи раніше на ринку добрив. Якщо одні зупинять виробництво, то інші скористаються цією ситуацією», — додає Макс Фастєєв.

Зазначається, що ціна на газ в ЄС підскочила за останні дні. Ціни на природний газ в ЄС знизилися більш ніж на 13% з моменту досягнення рекордного рівня у минулий вівторок.

Нагадаємо, в перший місяць нового року очікується цінова рівновага з вірогідним охопленням і другого місяця. Це визначатиметься двома основними факторами — ступенем дефіциту сировини та попитом на молочну продукцію у новому році.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus