Ціни на європейський газ просіли через збільшення пропозиції

Європейські ціни на природний газ упали майже до показників, які фіксувалися 3 тижні тому. Цьому сприяють нові поставки зрідженого палива та погодні умови.

Про це пише Bloomberg.

Повідомляється, що минулої середи ф'ючерси почали падати на 9,9%, оскільки американські судна зі зрідженим паливом були спрямовані до Європи. І хоча за останній тиждень ціни знизилися, вони все ще у 5 раз перевищують середні показники останні п'ять років.

Зазначається, що падіння цін може бути короткочасним явищем, оскільки тиск з боку Росії тримає трейдерів у напрузі.

«Газова проблема в Європі може не зникнути наступного року. Геополітичні проблеми та розбіжності з Росією, особливо навколо газопроводу «Північний потік-2», збільшать можливості Росії обмежити потоки газу до Європи в першій половині року, а в перспективі — набагато довше», — заявив у своєму звіті голова європейського відділу газового аналізу у Bloomberg NEF Ендрю Хілл.

Повідомляється, що ціни на газ в Європі впали до €96,73 за МВт/г, у Великобританії — на 13%. В Німеччині на початку року очікується падіння цін на 3,9% до €217 за МВт/г. Відтак, трейдери готуються до обмежених поставок на початку 2022 року. В свою чергу запаси газу в європейських сховищах на 23% нижчі від середнього значення за останні 5 років.

Варто зазначити, що газопровід «Північний потік-2» технічно повністю готовий до експлуатації, проте проєкт ще має бути схвалений регулюючим органом Німеччини.

Нагадаємо, Кабмін має намір обмежити газові ціни для виробників хліба. Обмеження ціни планується на рівні 25 тис. грн за 1 тис. м3. Крім того, уряд має намір встановити, що торгівельна надбавка не може перевищувати 1%.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus