У 2022 стане обов'язковою електронна форма ТТН, зокрема для агробізнесу

В новому році, з 1 серпня, електронна форма товарно-транспортних накладних (ТТН) стане обов’язковою для всіх.

Про це пише LIGA.net.

Повідомляється, що нині ТТН стосуються трьох учасників: вантажовідправник, перевізник, одержувач. Відповідно до чинного законодавства, для кожного з них повинні бути створені окремі примірники накладної. Але бізнес наразі друкує по ці примірники.

«Система дуже залежна від «людського фактору» — папірці часто губляться чи з ними стається плутанина, бізнес втрачає гроші. Бувають випадки, коли водії возять за собою по 150 різних замовлень та відповідно по чотири копії ТТН для кожного з них», — керівник проєктів у сфері цифровізації ГО «Інститут аналітики та адвокації» Антон Зінченко.

За його словами перехід в «цифру» обіцяє прискорити процеси обміну накладними на понад 90%.

Оскільки законопроект «Про автотранспорт», зі змінами, набрав чинності з 1 жовтня, уряду залишилось ухвалити постанову про функціонування реєстру товарно-транспортних накладних. Після цього з 1 серпня 2022 року е-ТТН стане обов’язковою для всіх перевезень загальної групи товарів, зазначає експерт.

«Окрім спільного реєстру, нова система передбачає ще одну важливу відмінність від чинної — формат е-ТТН. Ми використали міжнародний стандарт UN/CEFACT для формування структури XML-файлів, який дає змогу доповнювати інформацією документ кожній стороні. Натомість буде видно, хто що вносив», — каже Антон Зінченко.

За його словами, найбільша група ризику для впровадження е-ТТН — це аграрний бізнес. Адже не на кожному полі є доступ до інтернету та електронних ключів, щоб підписати документ.

«Додаткові складнощі можуть бути спричинені слабкою цифровою обізнаністю робітників. Також у полі може бути складно визначити правильну вагу вантажу під час формування накладної», — додає експерт.

Втім, за словами Антона Зінченка, для агрокейсів опрацьовується варіант, коли зазначатиметься приблизна вага (з допустимим перевантаженням), але з вимогою: коли машина приїжджає на пункт приймання, вони зобов’язані зафіксувати чітку вагу.

Нагадаємо, аграрії зможуть придбати італійську сільгосптехніку за зниженою відсотковою ставкою — від 6,54%. «Ощадбанк» розпочав співпрацю з провідним італійським виробником сільськогосподарської техніки. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus