Рекордний врожай сої в Бразилії чинитиме тиск на конкурентів в новому році — прогноз

Згідно з прогнозами, у 2021-22 сільськогосподарському році (вересень-серпень) бразильський сектор соєвих бобів зробить рекордний обсяг продукції, що, ймовірно, чинитиме тиск на основних конкурентів — США та Аргентину.

Про це пише видання spglobal.com.

Аналітики Conab, і USDA очікують, що виробництво сої в Бразилії в 2021-22 МР складе 142,8 млн т і 144 млн т, відповідно, порівняно з рекордними 138 млн т у 2020-21 МР. Platts Analytics також очікує рекордно високий обсяг виробництва в діапазоні 142-144 млн т за умови, що дощі йдуть у достатній кількості до кінця січня.

В Conab акцентували, що бразильські фермери, які вирощують сою, отримали величезні прибутки за останні два роки завдяки високим цінам на олійні культури, слабкому валютному курсу та високому попиту з боку Китаю. Фермери з оптимізмом дивляться на посіви сої у 2021-22 рр., оскільки великі площі переведені з інших культур.

«Навіть за рекордного прогнозу врожаю на 2021-22 роки ціни на сою демонструють тенденцію до зростання, оскільки деякі країни вдаються до накопичення запасів на тлі зростання попиту на корми для тварин. В результаті, за прогнозами, посівні площі під соєю у Бразилії збільшаться на 3,7% у річному обчисленні до рекордно високого рівня 40,35 млн. га у 2021-22 рр.», — прокоментували аналітики Conab.

Зазначається, що США та Аргентина, ймовірно, «відчують спеку» у 2022 р., якщо виробництво у Бразилії виправдає очікування поточного року, оскільки ці три країни конкурують за експорт до Китаю — найбільшого у світі імпортера бобів.

За даними USDA, виробництво сої у Бразилії зросло на 91% у період з 2011 р. по 2021 р., тоді як виробництво у США збільшилося на 32% за останні 10 років до 120 млн т. Виробництво бобів в Аргентині за той же період знизилося на 1% до 49,5 млн т, оскільки місцеві фермери перейшли на кукурудзу та пшеницю, щоб уникнути високих податків на олійну культуру.

Бразилія стала головним постачальником сої в Китай, частку якої припадає близько 55%, тоді як США опустилися на друге місце з часткою в 30%.

За словами джерел на ринку, існує висока ймовірність раннього, ніж зазвичай, урожаю бразильської сої при своєчасному посіві в 2021-22 рр., що не сприятливо для експорту бобів із США на початку 2022 року.

«Новий урожай сої в Бразилії, ймовірно, затопить міжнародні ринки вже в середині січня, що може значно скоротити експорт олійних із США», — сказав старший товарний аналітик групи з торгівлі сільськогосподарськими товарами Futures International Террі Рейлі.

Нагадаємо, що за результатами торгів на біржі Euronext 27 грудня котирування насіння ріпаку різко зросли — на 28 за т в порівнянні з рівнем попередніх торгів, до 779,75 за т.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus