Переробна галузь не потребує введення мит — Сольський

Микола Сольський, голова комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики
Микола Сольський, голова комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики
Джерело фото: Latifundist.com

Переробна галузь не потребує обмежувальних заходів як введення мит. Такий підхід завжди дозволить комусь наживатися на галузі.

Таку думку висловив голова комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський у матеріалі на «Інтерфакс-Україна».

Він каже, що проти стимулювання переробної галузі коштом встановлення мит та податків, заборон на імпорт сировини, готової продукції тощо.

«Я проти заборон. В нас є приклади, коли переробки розвивалися як з обмеженнями, так і без — візьміть для прикладу соняшник та сою. Наразі починає рости переробка пшениці і кукурудзи. Хтось займається лізином, амінокислотами. Є переробка овочів, фруктів, вона й надалі розвиватиметься», — каже Микола Сольський.

За його словами питання в самій країні. Тобто якщо буде правильна динаміка щодо захисту власності в судах, збільшуватиметься й довіра до влади.

«Гравці, які готові вкласти сотні мільйонів доларів в завод з переробки кукурудзи, будуть це робити, бо тут вона дешева тощо», — каже політик.

Він додає до прикладу, китайських бізнесменів, які давно бажають інвестувати $300-400 млн в українську переробку, прагнучи виготовляти у нас лимонну кислоту. Однак їм потрібно, щоб все було безпечним, а історія з російською агресією — вирішилася.

«Особисто я не вірю в якісь рецепти щодо сільського господарства: що ми просто щось заборонимо, відмінимо ПДВ або зобов'яжемо переробляти продукцію тільки в Україні. Такий підхід має перекоси, і завжди на цьому наживатиметься хтось інший», — зазначив Микола Сольський.

Нагадаємо, в Україні прогнозують врожай високоолеїнового соняшнику в Україні досягне 1 млн т в цьому році. У сезоні 2020-2021 українська високоолеїнова олія була відправлена на експорт в більш ніж 50 країн світу.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus