Прайси на кукурудзу в портах збільшилися, пшениця — залишилась на рівні вівторка

Станом на 13 січня, ціни попиту на кукурудзу СРТ-глибоководні порти збільшилися у доларову еквіваленті проти вівторка на $1 за т — до $268 за т. Ріст міг бути зумовлений покриттям попиту окремими трейдерами.

Таку думку висловили аналітики компанії G.R. Agro.

Експерти акцентували, що січневий USDA створював тиск на ціни: оцінку українського врожаю кукурудзи було підвищено на 2 млн т — до 42 млн т, тоді як прогноз врожаю в Бразилії було знижено лише до 115 млн т, що набагато оптимістичніше ніж 112,9 млн т від Conab.

«Зниження прогнозу врожаю кукурудзи в Аргентині на 8 млн т у місяць до 48 млн т аналітиками RGE у середу, що значно менше 54 млн т від січневого USDA, може підтримати ціни», — прогнозують аналітики.

По словах аналітиків, на 13 січня, ціни попиту на українську продовольчу пшеницю 2 та 3 класів CPT-порти у глибоководних портах у доларовому еквіваленті залишились на рівні вівторка. У гривневому еквіваленті попит на пшеницю 3 та 2 класів  збільшились на 50 грн за т CPT-порт.

«Це може бути пов'язано з укріпленням курсу долара до 27,7 грн. Котирування пшениці в Чикаго продовжували зниження у четвер на фоні скорочення прогнозу споживання пшениці в світі майже на 2 млн т у січневому USDA. Тоді як збільшення врожаю пшениці в Аргентині (збір майже завершено) на 0,5 млн т у місяць — до 20,5 млн т було очікувано трейдерами», —зазначили в G.R. Agro.

Трейдери зернового ринку очікують нових факторів впливу на ціни продовольчої зернової. У той час, як тендер TMO на 335 тис. т пшениці з постачанням у період з 10 лютого по 10 березня, який відбудеться 18 січня, може стримати зниження цін.

Крім того, на експортному ринку фуражної пшениці ціни попиту CPT зросли за рахунок необхідності покриття попиту учасниками ринку. Подальше ціноутворення, на думку експертів, буде залежати від сусідніх ринків та рівня попиту.

Нагадаємо, що експерти USDA підвищили прогноз світового виробництва пшениці на 2021/22 МР до 778,6 млн т, що на 0,71 млн т більше за попередній прогноз (777,89 млн т).

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus