Трейдерам потрібно переключитися на експорт фуражу, щоб не підігрівати внутрішні ціни на пшеницю — думка

Мінагропрод не бачить загрози для забезпечення внутрішнього ринку продовольчою пшеницею, незважаючи на високі темпи експорту, але закликає трейдерів переключитись на торгівлю фуражним зерном до кінця сезону 2021/22 МР (липень-червень), щоб не провокувати подальше зростання інфляції.

Про це пише Refinitiv Agriculture із посиланням на Reuters у Telegram.

«Поки що ми не бачимо небезпеки для внутрішнього ринку пшениці», — наголосив заступник міністра Тарас Висоцький на зустрічі з трейдерами та виробниками.

Він акцентував, що обсяг уже експортованої продовольчої пшениці становив близько 80% від загального обсягу експорту, що очікується цього сезону. Дані міністерства показали, що цього сезону було експортовано 10,8 млн т продовольчої пшениці з експортного потенціалу в 13,4 млн т.

Міністерство повідомило, що в місяці цього сезону, що залишилися, на експорт було доступно 2,6 млн т продовольчої пшениці. Заступник міністра порадив трейдерам перейти на експорт фуражного зерна, щоб не підживлювати зростання внутрішніх цін на пшеницю.

Україна експортувала 5,3 млн т фуражної пшениці в сезоні 2021/22 МР, або близько 45% від можливого обсягу експорту.

Минулого місяця два джерела повідомили, що Україна розгляне можливість обмеження експорту продовольчої пшениці у першій половині 2022 р. Зазначається, що урядовці були стурбовані тим, що активний експорт призведе до зростання внутрішніх цін на високоякісну борошномельну пшеницю, що зробить цей основний продукт дорожчим у той час, коли інфляція в Україні близька до максимуму 2018 р.

Проте виробники та торговці кажуть, що дані міністерства не враховують контракти, які вже підписали торговці.

Нагадаємо, що з урахуванням низки змін, що відбулися з листопадового звіту IGC, прогноз світового виробництва загального обсягу зерна (пшениці та фуражного зерна) у 2021/22 МР знижено на 1 млн т, до 2 286 млн т.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus