Ринок української пшениці нормалізується через сподівання на стабільний експорт

Експорт української пшениці у 2021/22 МР зріс на 29% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, ціни на зернову — стабілізуються.

Про це пише spglobal.com.

Повідомляється, що тиждень тому темпи експорту пшениці з України сповільнилися, але загальні поставки залишилися на рівні близько 29% вище проти минулого року.

«Протягом останніх кількох тижнів ціни на пшеницю знижувалися через триваючу напругу між Україною та Росією. Однак експортні котирування стабілізувалися останні кілька днів на сподіваннях щодо зростання експорту в найближчому майбутньому», — йдеться в повідомленні.

За словами аналітиків S&P Global Platts, ціни на базисі FOB українська пшениця з високим вмістом білка зросла на 11,5% (станом на 24 січня) на рівні $320 за т. До цього часу було відвантажено 16,6 млн т пшениці 2021/22 МР, (що на 12,9 млн т менше ніж за відповідний період попереднього року).

«Оскільки в Україні проходить багатообіцяюча експортна кампанія за 2021/22 МР, обмеженість поставок також може підвищити ціни в найближчій перспективі», — кажуть аналітики.

За прогнозами S&P Global Platts Analytics, Україна експортуватиме 22,5 млн т пшениці в за 2021/22 МР, тоді як USDA у звіті за січень дає прогноз експорту в 24,2 млн т.

Також трейдери Platts Analytics прогнозують виробництво пшениці в Україні на рівні 31,2 млн т на 2021/22 МР, тоді як USDA називає обсяги виробництва пшениці в Україні на рівні 33 млн т.

Нагадаємо, виробники підсумували врожайність 2021 року за областями України. 2021 виявився значно кращим роком проти 2020 року. Практично по всіх культурах валовий збір та середня врожайність були вищими. Таку думку поділяють й вітчизняні виробники.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus