Озимі Сумської та Полтавської областей вкриті льодяною кіркою до 90%

За спостереженнями агрометеорологів у другій декаді січня на багатьох площах Сумської, Полтавської, місцями у Чернігівській областях відмічалося утворення притертої до ґрунту льодяної кірки товщиною від 2 до 14 мм, місцями у Сумській та Полтавській областях — до 20 мм. Ступінь розповсюдження кірки становила від 10 до 90 % площі поля.

Про це повідомляється в декадному огляді «Укргідрометеоцентру».

Зазначається, що упродовж декади зимуючі культури знаходилися у стані зимового спокою.

«У період найбільш інтенсивного похолодання, у першій половині декади, мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння (3 см) озимих культур та багаторічних трав на більшій частині території знижувалася до мінус 5-9 °С. В окремих районах Луганської, Полтавської, Черкаської та Миколаївської областей — до мінус 10-11 °С, у Закарпатській, Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій Тернопільській, Житомирській та Чернігівській областях — до мінус 1-4 °С», — прокоментували експерти.

Читати по темі: Глобальне потепління чи сонячна активність: чому почастішали природні катаклізми і чого чекати в майбутньому

За розрахунками агрометеорологів критична температура вимерзання становила: озимої пшениці у фазі утворення сходів — 3-го листка — мінус 12-14 °С, у фазі кущіння — мінус 14-16 °С, озимого жита — мінус 16-17 °С, озимого ячменю та озимого ріпаку — мінус 9-12 °С.

За результатами відрощування гілок плодових культур, яке було проведено після короткочасного зниження наприкінці грудня мінімальної температури повітря до небезпечних для плодових культур показників (мінус 18-25 °С), пошкоджень не виявлено.

Нагадаємо, що зима цього року на Херсонщині видалася не тільки біднуватою на опади, а ще й із вражаючими перепадами температур більш як у 10° C. І це на користь культурних рослинам не пішло — частина посіві відчутно постраждала.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus