Україна вдвічі збільшила експорт пшениці в країни Близького Сходу

Експорт української пшениці до країн Близького Сходу за 2021/22 МР збільшився в 2 рази у порівнянні з показниками попереднього сезону.

Про це пише «АПК-Інформ».

Повідомляється, що з липня по грудень 2021/22 МР Україна відправила на зовнішній ринок рекордні 15,9 млн т пшениці, що на 27% перевершує аналогічний показник попереднього сезону (12,5 млн т).

Зазначається, що ключовими напрямками збуту зернової традиційно є країни Північної Африки (24% поставок), Близького Сходу (24%) і Південно-Східної Азії (23%). При цьому якщо за звітний період поставки в напрямку країн Південно-Східної Азії залишилися практично на рівні попереднього сезону (3,7 млн т), а поставки до країн Північної Африки зросли на 20% (до 3,9 млн т), то експорт української пшениці до країн Близького Сходу збільшився у 2 рази відносно показника попереднього сезону, досягнувши 3,8 млн т.

«Найбільший приріст поставок пшениці в даному регіоні припадає на Туреччину, Саудівську Аравію та Ізраїль. Зокрема, за першу половину 2021/22 МР Туреччина збільшила закупівлі зернової українського походження в порівнянні з показником липня-грудня 2020/21 МР у 3 рази — з 560,1 тис. т до 1,532 млн т», — йдеться в повідомленні.

За словами аналітиків «АПК-Інформ», поставки до Саудівської Аравії зросли практично в 10 раз — із 64,2 тис. т до 621,9 тис. т, а Ізраїль наростив імпорт зернової у 2 рази — з 160,2 тис. т до 325,4 тис. т.

Повідомляється, що збільшення поставок української пшениці в напрямку ключових країн Близького Сходу, обумовлено скороченням перехідних запасів зернової в цих державах, які заповнюються внаслідок імпорту.

«При цьому на тлі скорочення валового збору та експортного потенціалу пшениці, а також експортних обмежень у РФ, ключовому постачальнику в регіоні, зростаючі обсяги імпорту зазначених країн покриваються завдяки поставкам з України», — йдеться в повідомленні.

Додається, що з оцінками «АПК-Інформ», у 2021/22 МР експортний потенціал українського ринку пшениці може досягти рекордного рівня у 22,5 млн т.

Нагадаємо, кукурудза та пшениця подорожчали, ячмінь — стабільний. Станом кінець січня, ціни попиту на кукурудзу СРТ-глибоководні порти у доларову еквіваленті збільшились на $1 за т проти вівторка — до $273 за т.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus