ДПЗКУ поки не змогла виплатити черговий китайський кредит — сплачено тільки 9% — ЗМІ

«Державна продовольчо-зернова корпорація України» (ДПЗКУ) сплатила 9% або $8,8 млн від суми чергового платежу за кредитом Експортно-імпортному банку Китаю, суму, що залишилася, виплатить Міністерство фінансів.

Про це пише видання «Українські новини» з посиланням на запит до Міністерства економіки.

«За інформацією, наданою ДПЗКУ, на виконання кредитного договору від 26 грудня 2012 р., укладеного між ДПЗКУ та Експортно-імпортним банком Китаю, компанія сплатила частину чергового платежу в сумі $8,8 млн, що становить близько 9% від суми платежу», — йдеться в повідомленні.

Видання пише, що при укладенні кредитного договору Кабінетом Міністрів України в особі Міністерства фінансів України надано державну гарантію — у разі, якщо ДПЗКУ не сплачує суму кредиту, то Мінфін як гарант сплачує цю суму не пізніше 20 робочих днів від отримання письмової вимоги кредитора.

«Мінфін у повному обсязі здійснить доплату неоплаченої суми за ДПЗКУ. Необхідні документи на оплату вже оформляються відповідно до регламенту», — говориться у зверненні.

Зазначається, що за інформацією Мінекономіки, станом на сьогоднішній день заяви до суду про відкриття провадження у справі про банкрутство ДПЗКУ не подавалися.

Згідно з відповіддю Мінекономіки також повідомляється, що з метою забезпечення виконання зобов'язань ДПЗКУ перед Експортно-імпортним банком Китаю за запозиченнями, гарантованими державою, та перед РСЕС у рамках виконання умов Генерального договору про співпрацю у сфері сільського господарства з постачання зернових до КНР у Кабінеті міністрів України створено Міжвідомчу робочу групу.

Уряд України за результатами роботи цієї групи надіслав лист до Держради Китаю щодо врегулювання проблемних питань виконання зобов'язань ДПЗКУ. Листом, зокрема, запропоновано внесення змін до чинних Кредитного договору (реструктуризація боргу) та Генерального договору.

Зазначається, що уряд Китаю дипломатично ухилився від переговорів та запропонував вирішувати питання реструктуризації на рівні «відповідних органів».

«Наразі Ексімбанк Китаю відмовив у реструктуризації. Проте українська сторона продовжуватиме наполягати на реструктуризації. Це питання буде на порядку денному візиту української делегації до Китаю на Олімпійських іграх у лютому 2022 р.», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що раніше ДПЗКУ оголосила офіційну позицію щодо виплати $96 млн за китайським кредитом. ДПЗКУ не надавала чітких відповідей чи має компанія достатньо коштів на рахунках для проведення чергової виплати за китайським кредитом на 21 січня 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus