При ймовірному конфлікті з боку Росії, з'явиться продовольча загроза на Близькому Сході та в Африці — UBTA

Якщо Росія розпалить в Україні ще один збройний конфлікт, це може створити проблеми для усього ланцюжка постачання української агропродовольчої продукції до ЄС, а також створить загрозу продовольчій безпеці на Близькому Сході та в Африці.

Про це повідомляє UBTA на своїй сторінці у Facebook.

За словами керівника брюссельського офісу UBTA Назара Бобицького, українські виробники продовжують працювати над виконанням контрактних зобов’язань, в тому числі і щодо експортних контрактів.

Зазначається, що важливим опосередкованим сигналом є те, що міжнародні аграрні трейдингові компанії продовжують працювати в Україні.

«Існують певні ризики зриву контрактів, які перебувають поза межами контролю наших виробників. Якщо є, наприклад, фізичний ризик військових дій і загроза робітникам підприємств», — каже Назар Бобицький.

Він додає, що відносно, незначна частка загального імпорту агропродовольчої продукції в ЄС надходить з України. Український експорт становив 4,9% загального імпорту агропродовольчих товарів ЄС у 2020 р.

«Було б перебільшенням говорити, що ЄС дуже залежить від української агропродукції. А експорт продовольства та агроторгівля у Європі дуже диверсифіковані» — каже експерт.

Назар Бобицький акцентує, що попри це важливо враховувати постачання української продукції для окремих напрямів. Відтак, 88% соняшникової олії до ЄС надходить з України. Близько 49% імпорту кукурудзи в ЄС походить з України. Для імпорту ріпаку цей показник становить 41%.

Нагадаємо, названо ТОП-10 найбільших імпортерів українського зерна за минулий рік. Минулого року на зарубіжні ринки було вивезено 50,8 млн т вітчизняного збіжжя. Це у 3,7 раза перевищує показник 2010 року, хоча й на 10% менше, ніж у рекордному 2019 р.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus