Ф'ючерси на зерно та олійні: соя подорожчала на побоюваннях з приводу погоди, пшениця росте після падіння

Ф'ючерси на соєві боби в Чикаго виросли в п'ятницю, досягнувши максимумів, яких не було з минулого літа, оскільки ринок очікує на втрату від посухи в Південній Америці, що може обмежити глобальні експортні поставки.

Про це пише видання Reuters.

Зазначається, що пшениця виросла після дводенного падіння, залучаючи вигідні покупки та трейдерів, що полюють за короткими позиціями, оскільки інвестори уважно стежать за протистоянням між Росією та Заходом через Україну, яке посилило побоювання з приводу перебоїв із постачанням зерна з Чорноморського регіону.

Також повідомляється, що ф'ючерси на кукурудзу виросли разом з ралі бобів та пшениці, при цьому кукурудза досягла більш ніж семимісячного максимуму в ході полуденних торгів. Кукурудза також отримала підтримку зростання цін на сиру нафту.

«Найбільш активні ф'ючерси на соєві боби на торговій біржі Чикаго (CBOT) за підсумками дня зросли на 21-3/4 цента до $14,7 за бушель. Раніше під час сесії ціна досягла $14,79 за бушель, що є найвищим показником з 15 червня», — йдеться в повідомленні.

Видання пише, що кукурудза на CBOT подорожчала на 10-3/4 центи до $6,36 за бушель, а пшениця на CBOT подорожчала на 9-1/4 центи до $7,86-1/4 за бушель.

«Хоча опади, що випали в Аргентині із середини січня, послабили посуху, аналітики очікували, що врожайність сої та кукурудзи на більшій частині території Аргентини, а також на півдні Бразилії вже знизилася», — зазначають експерти.

Зниження прогнозів урожаю в Південній Америці підвищило очікування зростання експорту зі США, послабивши побоювання з приводу затишшя в китайському попиті в останні місяці.

Приватні експортери повідомили про продаж 264 тис. т соєвих бобів у Китай, 141,51 тис. т соєвих бобів у Мексику та 251,5 тис. соєвих бобів у невідомому напрямку, повідомило Міністерство сільського господарства США.

За словами аналітика з товарних ризиків компанії AgriVisor Карла Зетцера, погодні умови в США також починають відігравати велику роль на ринку, оскільки фермери наближаються до сезону весняної посадки.

«Ми починаємо бачити більший інтерес до довгострокових моделей і тому, який вплив вони можуть вплинути на посівну та потенційні гектари», — сказав він в аналітичній записці.

Повідомляється, що контракти на соєву олію також злетіли після того, як ф'ючерси на малазійську пальмову олію досягли нового історичного максимуму, оскільки провідний виробник Індонезія обмежила експорт.

«Рекордні ціни на пальмову олію, яка конкурує з побічним продуктом сої — соєвою олією, і ралі сирої нафти також надали підтримку соєвим бобам цього тижня», — говориться в повідомленні.

Нагадаємо, що активність попиту покупців на український соняшник досить висока. Ціни протягом дня залишались в діапазоні 19 000-22 600 грн СРТ завод залежно від масової частки олії (46-50%) в регіонах.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus