Компанія АСТ прогнозує стабільно високий попит на українську сою в Європі

Питання наслідків скорочення українського аграрного експорту на світових ринках не втрачає актуальності. Шириться погляд, що українська аграрна продукція може бути відносно легко заміщена шляхом нарощування експорту з боку аграрних важковаговиків. Втім серед продуктів українського сільськогосподарського експорту є культура, яку буде доволі важко замінити, принаймні на ринку Європи. Мова йде про сою не-ГМО. 

Про це розповіли в компанії АСТ для матеріалу «‎Чи стане соя «королевою» українських полів: перспективи та досвід»‎ на Kurkul.com.

«‎Враховуючи незначні обсяги власного європейського виробництва, постійне розширення лінійки продуктів, для виготовлення яких використовується соя, а також те, що найбільші світові експортери з південноамериканського континенту зорієнтовані переважно на виробництво ГМ-сої, українська продукція збереже свої позиції на європейському ринку»‎, — вважають у компанії «Аграрні Системні Технології». 

Наразі Європа покриває частину своєї потреби в сої не-ГМО шляхом експорту з Канади, втім українська соя має вищу конкурентоспроможність за співвідношенням ціна-якість в порівнянні з канадським продуктом. В агрохолдингу прогнозують, що попри важку логістику до нового врожаю компанія може вийти на «нульові» перехідні залишки по сої.

Показовим в питанні збереження попиту на українську продукцію, вважають в АСТ, є також тенденція до зростання премії за не-ГМО сою в Європі, яка була дещо «просіла» останніми місяцями.

«На сьогодні будь-який попит існує у тісному зв’язку із проблемами доставки. Втім й тут соя має певні логістичні переваги, оскільки для транспортування продукції з 1 га потрібно набагато менш логістичних зусиль, ніж для експорту інших культур. Звичайно, до війни експортери сої також віддавали перевагу портовій перевалці. Одночасно серед культур, що доставлялись до Європи залізницею, соя завжди була найбільш маржинальною культурою‎»‎, — зауважили в АСТ. 

Тож, залізничне перевезення як найбільш реалістична, хоч й не найкраща перспектива найближчого часу, є максимально рентабельним саме для сої. В компанії АСТ експорт сої залізницею розглядають як більш-менш прийнятну альтернативу портовому експорту. Впевненості у прогнозах на експорт нового врожаю додає й той факт, що землі компанії АСТ, на яких вирощують сою, зосереджені в Західній Україні, що суттєво скорочує плече доставки продукції до Європи.

Читайте також: ‎Український агробізнес у цифрах воєнного часу: песимістичні прогнози та оптимістичні досягнення

В компанії також відзначили, що цьогоріч вже традиційно половину земель, що знаходяться в обробітку, було відведено і засіяно соєю.

Нагадаємо, що Україна може отримати врожай зернових та олійних культур близько 66,5 млн т з площі близько 18,8 млн га. При цьому експорт з України в новому сезоні може сягнути 30 млн т.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus