Високий врожай вплинув на збільшення агрокредитів — банківський експерт

У 2021 році несподіваними стали великі об’єми кредитування в агросекторі. Завдяки високому врожаю цього року сільгоспвиробники активно брали кредити.

Таку думку висловив голова правління Credit Agricole Bank в Україні Карлос де Корду в матеріалі на Banker.

Він каже, що позитивно дивиться на майбутнє банківської системи в Україні. Якщо звернути увагу на розмір ринку кредитування, то тут ще є величезний простір для маневру.

За його словами, цьогоріч кредитний портфель банку зросте на 25-30%. Для банку — це нестандартна ситуація.

«Несподіваними стали великі об’єми кредитування в агросекторі. Завдяки високому врожаю цього року аграрії потребували коштів на купівлю нового обладнання, збереження врожаю, і активно брали кредити. Також зросло приватне споживання, адже фізичні особи споживають більше», — каже Карлос де Корду.

Він також додав, що в планах банку не стати номером один, а бути лідером в обраних сегментах ринку, де в нього є конкурентні переваги. Такими ринками є, зокрема, агробізнес.

«В українській економіці є вагомий чинник — сільське господарство та IT-сектор, що активно розвиваються. До речі, торговельний баланс України за поточний рік є, фактично, збалансованим (експорт/імпорт). Це підтримує міцну й стабільну національну валюту, адже забезпечує постійне надходження євро та доларів», — каже експерт.

Читати по темі: Александр Чеснакофф: За останні 5 років фінансова грамотність аграріїв зросла

За словами Карлоса де Корду, останніми роками серед аграріїв мають попит і короткострокове фінансування й довгострокові програми. Наприклад, до початку агросезону фермеру слід закупити насіння, добрива. Відтак, нині в Україні є чималий попит на інвестиційні програми для фермерів, коли вони купують обладнання і техніку (ті ж трактори) та нарощує фінансування в цьому напрямі.

«Також у нас є більш довгострокові програми, наприклад, з фінансування землі, які починають розвиватися завдяки старту земельної реформи», — каже він.

Експерт каже, що вірить у розвиток фінансування землі у найближчому майбутньому. Відтак, банк обслуговує перші угоди фінансування землі. Поки суми невеликі, але Credit Agricole Bank працює над тим, щоб зайняти нішу в цьому бізнесі.

Нагадаємо, аграріїв навчать вигідно продавати врожай на курсі IronTrade. З 10 березня стартує новий навчальний курс освітньої платформи «Культиварій» — IronTrade. Курс буде про ефективний трейдинг від експертів ринку для агровиробників.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus