До 10% озимих на Дніпропетровщині загинуло упродовж січня

Упродовж січня спостерігалося коливання температур та нерівномірність опадів. В результаті до 5% озимих культур області постраждали.

Про це пише пресслужба Держпродспоживслужби Дніпропетровської області.

Повідомляється, що за попередніми дослідженнями озимих зернових культур виявлено загибель рослин. Показники по озимій пшениці складають — до 2%, озимого ячменю — до 5%. Решта озимих залишається у стані зимового спокою.

Зазначається, що у третій декаді січня спостерігалась холодна, волога погода. Середньодекадна температура повітря виявилась на 0,6°C вище за середню багаторічну і становила 4°C морозу. Максимальна температура повітря підвищувалась до 2,2°C тепла, поверхня снігу прогрівалась до 1°C тепла. Мінімальна температура повітря знижувалась до 12,2°C морозу, поверхня снігу охолоджувалась до 16 морозу.

Додається, що сума опадів за декаду склала 7 мм, або 47% норми. Відтак, сніговий покрив залягав епізодично. За даними снігозйомки на 31 січня, висота снігу склала 6 см.

«Під час найбільшого похолодання мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння (3 см) знижувалась до 4°C морозу і була незагрозлива для рослин озимих культур. Агрометеорологічні умови для перезимівлі озимих культур були задовільні», — йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що розрахункова критична температура вимерзання у фазі кущення становила 14,9°C морозу.

Нагадаємо, озимі Полтавської, Чернігівської та Сумської областей продовжують знаходитися під льодяною кіркою. У третій декаді січня озимі культури знаходилися у стані зимового спокою. За спостереженнями агрометеорологів на багатьох площах цих областей трьох декад, відмічалося залягання притертої до ґрунту льодяної кірки.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus