Безмитний експорт соняшника до Туреччини може обернутися проблемою для переробної галузі України — думка

3 лютого Україна підписала угоду про вільну торгівлю з Туреччиною, одним із головних торговельних партнерів, що спричинило інформаційну бурю на ринку сільськогосподарської продукції. З цим ще потрібно детально розібратися, але зараз активно обговорюється нульовий експорт насіння соняшнику.

По це повідомляють аналітики агенції «УкрАгроКонсалт».

«Безумовно, це не могло залишитися поза увагою, оскільки завдяки експортному миту на соняшник Україна змогла побудувати високоефективну жироолійну галузь. Потужності з переробки соняшника вже зараз перевищують 20 млн т на рік. Можна пишатися тим, що на українських заводах переробляється 98-99% всього вирощеного соняшника в країні», — коментують експерти.

Зазначається, що такими результатами можуть похвалитися лише деякі галузі та країни. Україна є лідером у світовій торгівлі олією і це також завдяки загороджувальному миту.

Крім того, незважаючи на постійне зростання врожаю соняшника, нестача сировини — це факт. Зростання експорту олійної хоч на 10 тис. т чи 100 тис. т може негативно вплинути на галузь.

«До речі, у документах про зону вільної торгівлі з Туреччиною йдеться про квоту на безмитний експорт соняшника в обсязі 50 тис. т. Багато хто не розуміє, чому зчинився такий шум через такий незначний обсяг. Так, справді, ця квота незначна за мірками українського врожаю — 15-17 млн т. Однак, не варто забувати, що це не перша квота на безмитне вивезення соняшнику у міжнародних угодах», — розповіли в «УкрАгроКонсалт».

Аналітики вважають, що Україні необхідно розвивати торговельні зв’язки зі своїми стратегічними партнерами. Питання полягає в тому, чи не перетвориться скасування мита, хоч і на невеликі квотовані обсяги, на основну умову в будь-яких інших угодах за підсумком.

«Адже, в результаті, ці невеликі квоти можуть обернутися на дуже значну цифру сировинного експорту та проблему для успішної переробної галузі України», — наголосили в агенції.

Нагадаємо, що угода України з Туреччиною про зону вільної торгівлі передбачає встановлення безмитної експортної квоти на 50 тис. т сировини для виробництва соняшникової олії. Це посилить конкуренцію на українському ринку насіння соняшнику, на експорт якого вже багато років запроваджено загороджувальні мита.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus