Названо три шляхи дій для України у разі блокування доступу до морпортів

Нині не вперше Росія робить спробу блокади в Чорному морі. У квітні 2021 року РФ вже оголошувала про закриття з квітня до жовтня 2021 року частини акваторій Чорного моря. І хоча нині ситуація серйозніша, треба з’ясувати, що може вдіяти Україна.

Про це йдеться в матеріалі «Гібридна війна: Росія б’є по українському агросектору» на AgroPolit.com.

Зазначається, що для того, аби уникнути Чорноморської кризи потрібно, по-перше, та ключове — не панікувати і не піддаватися на провокацію у чорноморському регіоні. РФ шукає способи провокацій, тож будь-яка провокація зараз в Азовському або Чорному морях може призвести до дуже серйозних наслідків.

По-друге, доки триватимуть навчання з 13 по 19 лютого провести перемовини з нашими міжнародними партнерами в ООН, щоб вони вийшли з відповідними заявами.

«У рамках резолюції ООН такого роду дії, які перекривають або блокують вільність судноплавства, вважаються вже актом агресії. Якщо це навчання призведе до блокування роботи портів, експортно-імпортних операцій, вільного судноплавства тощо, то, згідно з резолюцією ООН (її підписала і РФ), підпадає під акт агресії», — каже трейдер з багаторічним досвідом, колишній нардеп Іван Мірошінченко.

Додається, що правова підстава для такого звернення з боку України: визначення поняття агресії у «Резолюції 3314 (XXIX) Генеральної Асамблеї ООН». Стаття 3 звучить так: «Будь-які з наступних дій, незалежно від оголошення війни, відповідно до положень статті 2, кваліфікуються як акт агресії: (c) блокада портів або узбережжя держави збройними силами іншої держави».

У матеріалі, йдеться, що українське МЗС має поговорити з Туреччиною, США, Німеччиною, Францією та іншими членами ООН і просити їх про заяви, що вони уважно стежать за цими навчаннями і чекають на їх закінчення. Інакше це буде вже актом агресії щодо України, а за це будуть відповідні санкції ООН.

«Сьогодні всі наші західні партнери мають можливість проявити в дії свою підтримку, а не на словах. Наприклад, адекватним актом було б також блокування судноплавства в бік портів РФ або російських вантажів, через той же Босфор»,  — пропонує один із кроків Мірошінченко.

Повідомляється, що, по-третє — МЗС та Мінінфраструктури мають дати відповідь, чи є вільний прохід для суден за межами цих задекларованих зон навчання (можливо, вздовж морського берегу) і наскільки він буде ризикованими. Тобто чи можуть наші порти працювати, проходячи вужчим каналом, уже роблячи якийсь крюк чи коло якесь додаткове, але проходити за межами в більш-менш безпечній зоні відповідно до карти навчань. Це теж заспокійливе для ринку і вартості фрахту та цін на зернові.

Нагадаємо, Росія скасувала навчання в Азовському морі. Управління навігації та океанографії міноборони РФ повідомило про скасовування перекриття району Азовського моря на північ від Керченської протоки. Чорне море залишається без змін.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus