Напруженість між Росією та Україною може спонукати Єгипет змінити постачальника пшениці

Напруженість у відносинах між Росією та Україною, двома найбільшими експортерами пшениці, посилила невизначеність на ринку, тоді як уряд працює над низкою захисних заходів.

Про це заявив міністр постачання Єгипту Алі Мозелі, пише Refinitiv Agriculture у Telegram.

За словами міністра, уряд Єгипту вивчає можливість диверсифікації джерел імпорту пшениці для захисту своїх стратегічних запасів та досліджує хеджування проти зростання цін на сировинні товари.

Він додав, що стратегічних запасів пшениці в Єгипті зараз вистачить на 5,4 місяці.

«Потенційне вторгнення Росії в Україну може призвести до перебоїв у постачанні зерна з Чорноморського регіону, що підштовхне ціни вгору. Єгипет — один із найбільших у світі імпортерів пшениці. Минулого року в обсязі імпорту пшениці до Єгипту постачання з РФ склало близько 50% і близько 30% з України, згідно з даними двох регіональних трейдерів», — говориться в повідомленні.

Зазначається, що державне агентство із закупівлі продовольства Єгипту GASC працювало над диверсифікацією джерел пшениці і в листопаді затвердило латвійську пшеницю як нове джерело імпорту.

Уряд Єгипту також вивчає питання щодо перегляду своєї багаторічної програми продовольчих субсидій, яка забезпечує щоденну норму хліба майже двом третинам населення.

Нагадаємо, що імпорт пшениці приватними компаніями в Єгипті випередив обсяги імпорту з боку держави. Ця тенденція може продовжитися, оскільки уряд планує провести реформи щодо субсидій на хліб та скоротити свої витрати на імпорт.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus