В сівозміні України соя може займати 20%, а не тільки 4,5% — Віштак

За висновками НААН, в сівозміні на українських полях соя може займати 20%, хоча наразі її частка складає 4,5%.

Таку думку висловив директор Департаменту аграрного розвитку Міністерства аграрної політики та продовольства України Ігор Віштак на конференції «Соєвий джекпот як гра в довгу», що проходить у рамках виставки Agro Animal Show 2022, передає кореспондент Latifundist.com.

За його словами, останні роки країна нарощує виробництво цієї культури.

«Якщо у 1990 р. в Україні вирощували сою на 88 тис. га, то у 2021 р. під культурою вже зайнято 1,3 млн га. 30 років назад в країні вирощували 100 тис. т сої (врожайність 1,1 т /га), тепер — 3,5 млн т (врожайність 2,7 т/га)», — прокоментував він.

Читати за цією темою: Геррманн Лутц: Strube Ukraine вирішила «‎не стояти на одній нозі» — робимо ставку на соняшник (Ч. 1)

Ігор Віштак також повідомив, що внаслідок зміни клімату деякі великі агрохолдинги, зокрема компанія «Кернел», скорочують частку сої в сівозміні. Адже відомо, що культура досить залежна від вологи. Тому в цьому році держава продовжує програму, що сприяє розвитку зрошуваних площ в Україні.

Нагадаємо, що попит на сою залишається стабільним на рівнях $570-575 за ГМО та $675-680 на НЕ ГМО СРТ порти, продавці ж поки в роздумах щодо продажу. Водночас внутрішній ринок торгував 17- 18,5 тис. грн СРТ завод залежно від регіону та якості.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus